Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
28°
Akdeniz Gerçek | Dünya | ABD Donanmasına Ait Savaş Gemisi Tayvan Boğazı'ndan Geçti

ABD Donanmasına Ait Savaş Gemisi Tayvan Boğazı'ndan Geçti

ABD'nin Tayvan Boğazı'ndan gerçekleştirdiği geçiş, uluslararası hukuka uygun hareket etme ve seyrüsefer serbestliği vurgusunu öne çıkardı. Çin, geçişi izleyerek egemenlik ve güvenlik mesajını yineledi.

ABD'nin Tayvan Boğazı'ndan gerçekleştirdiği geçiş, uluslararası hukuka uygun hareket etme ve seyrüsefer serbestliği vurgusunu öne çıkardı. Çin, geçişi izleyerek egemenlik ve güvenlik mesajını yineledi.

ABD Donanmasına Ait Savaş Gemisi Tayvan Boğazı'ndan Geçti

ABD Donanması, Tayvan Boğazı'ndan rutin bir geçiş gerçekleştirdi. ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosundan yapılan açıklamaya göre, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Johnson, Tayvan Boğazı'ndan uluslararası hukuka uygun olarak açık denizde seyrüsefer ve uçuş serbestliği sağlanan sulardan geçti.

Açıklamada, geminin geçişi sırasında Tayvan Boğazı'na kıyısı olan ülkelerin kara sularında bulunmayan bir koridor kullanıldığı belirtilerek, USS Johnson'ın bu geçişinin, ABD'nin seyrüsefer serbestliğine olan bağlılığını gösterdiği ifade edildi. Ayrıca, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası hukukun izin verdiği her yerde hareket etmeye devam edeceği vurgulandı.

Çin'in İzleDİ

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Tayvan Boğazı'ndan sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Li Şi, ABD savaş gemisinin geçişinin Çin Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından takip edildiğini açıkladı. Albay Li, geminin seyri boyunca "başından sonuna kadar izlendiğini" belirtti ve Çin'in ulusal egemenlik ile bölgesel barışı koruma kararlılığını vurguladı.

Tayvan geçişini doğruladı

Tayvan Savunma Bakanlığı, USS Johnson'ın geçişini doğruladı ve Boğaz çevresindeki sularda ya da hava sahasında herhangi bir olağan dışı durum tespit edilmediğini bildirdi.

ABD ve Çin Arasındaki Gerilim

Son olarak, USS Halsey adlı başka bir ABD güdümlü muhribi, 8 Mayıs'ta Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız