Dizel partikül filtresi (DPF), otomobilin egzoz sistemi içine yerleştirilen ve normal sürüş koşullarında 100 bin ile 250 bin kilometre arasında bir kullanım ömrüne sahip olan bir filtredir. Bu filtre, dizel yakıtın motordan kullanımı sonrasında ortaya çıkan kurumun ve zararlı gazların doğaya salınımını büyük ölçüde engelleyerek çevre dostu bir işlev görür.

Partikül Filtresinin Tıkanması ve Etkileri

Ancak, temiz yakıtın kullanılmaması ve aracın kısa mesafelerde sık sık kullanılması, partikül filtresinin zamanla tıkanmasına neden olabilir. Tıkanmış bir partikül filtresi, aracın performansını olumsuz etkiler. Araç fazladan yakıt tüketir, çekiş gücü azalır, motor sesi artar ve genel sürüş konforu düşer.

TÜİK'e 21 sözleşmeli personel alınacak TÜİK'e 21 sözleşmeli personel alınacak

Temizliğin Önemi ve Uygulanması

Partikül filtresinin temizlenmesi, sadece aracın performansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda motorun daha uzun süre sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Temizlik işlemi, filtrede herhangi bir parçanın sökülmesini gerektirmez. Genellikle egzoz müşürü denen bir bölgeden özel ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sayede filtre, tıkanıklıktan arındırılır ve aracın egzoz sistemi temizlenmiş olur.

Kaynak: Haber Merkezi