THY'nin 2033 hedefi yıllık 171 milyon yolcuya hizmet vermek THY'nin 2033 hedefi yıllık 171 milyon yolcuya hizmet vermek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı tüketici enflasyonu rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, mart ayında enflasyon aylık olarak yüzde 3,16 artış gösterirken, yıllık enflasyon oranı yüzde 68,50'ye yükseldi. Özellikle gıda enflasyonunda belirgin bir artış yaşandığı görüldü.

DİSK-AR: Yoksulun Gıda Enflasyonu Yüzde 110,6

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunda gıda enflasyonunun yüzde 110,6 olduğunu belirtti. TÜİK'in verilerine göre açıklanan yüzde 70,41'lik gıda enflasyonu, gerçek durumu tam olarak yansıtmadığına işaret eden DİSK-AR, halkın hissettiği enflasyonun bu oranın oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.

Gelir Gruplarına Göre Gıda Enflasyonu

DİSK-AR'ın araştırmasına göre, gıda enflasyonu farklı gelir gruplarında farklılık gösteriyor. Ortalama olarak gıda enflasyonu yüzde 70,4 seviyesinde gerçekleşirken, emeklilerde bu oran yüzde 86,5 olarak kaydedildi. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunda gıda enflasyonu yüzde 80,3 iken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grupta bu oran yüzde 92'ye yükseldi. En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunda ise gıda enflasyonu yüzde 110,6 olarak belirlendi. Araştırma raporunda, en yüksek gelir grubunun ise gıda enflasyonunun yüzde 51,3 olduğuna dikkat çekildi.

Gıda Fiyatlarındaki Artış

Son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki farkın giderek açıldığına işaret eden verilere göre, 2005'ten bu yana gıda fiyatları endeksi 27,9 kat arttı. Örneğin, 2005 Mart’ta 113 olan gıda fiyatları endeksi, 2024 Mart’ta 3.150’ye yükseldi. Bu durum, gıda enflasyonunun diğer enflasyon göstergelerinden daha hızlı bir şekilde yükseldiğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi