Geçtiğimiz haftanın en dikkat çekici gelişmelerinden biri, 218 emekli Büyükelçi ve Başkonsolosun Disney+ a gönderdikleri uyarı mektubuydu. Atatürk ile ilgili diziyi, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) baskısı üzerine gösterimden kaldırma kararı alan Disney+ dijital yayın kanalını uyaranlar arasına emekli diplomatlar da katılmış oldu. Tarafımdan da imzalanan mektupta, Disney+ 'dan, Atatürk Dizisi'nin evvelce planlandığı şekilde yayınlanması talep edildi. Yayının iptal edilmesinin şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılandığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 1981'de Atatürk'ün doğumunun 100. yılı hakkında bir karar kabul ettiği hatırlatılarak, Atatürk'ün dünyada kalıcı bir barışın önemli bir destekçisi olduğunu BM kararında onaylandığı vurgulandı. Atatürk’ün, renk, din, ve ırk ayrımı olmaksızın insanlar arasında uyum ve işbirliği gelişimi için gayret ettiği ifade edildi. ANCA'nın Türklere karşı sistematik karalama kampanyası yürüttüğü anımsatılarak, terör örgütü ASALA'ya desteği bilinen ANCA ile ilişkilerinde dikkatli olması Disney+ a tavsiye edildi.
Dizi'nin içeriğini merak edenler için bir dostumuzdan aldığım bilgiyi yazayım. Dizide, Mustafa Kemal'in çocukluğundan ailesi ile olan kişisel ilişkilerinden, Harp Okulundan, arkadaşlık ilişkilerinden, romantik ilişkilerinden, Çanakkale zaferinden, iyi komutanlığından, kesitler veriliyormuş. Didaktik ve tarihsel bir işten ziyade, Atatürk'ü insan olarak tanıtıyormuş. Göz yaşları içinde izlenecek dizi Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a çıkışıyla bitiyormuş. Yayının iptal edilmemesi halinde, 2. Sezonda, Cumhuriyetin nasıl kurulduğunun anlatılması öngörüyormuş...
Büyük emekler verilerek hazırlanan dizinin Ermeni lobisinin baskısıyla yayınından vazgeçilmesi kabul edilebilir değil.. Akiktidar ve yandaşları tarafından çeşitli şekillerde her fırsatta, eleştirilen ülkenin kurucusu hakkındaki bir filmin Ermeni lobisinin etkisiyle yayından kaldırılmasına Ankara'nın gösterdiği cılız tepki dikkat çekici. Dışişleri Bakanlığı'nın bu konudaki tutumunu sadece bir soruya cevaben açıklama ihtiyacını hissetmesi de dikkat çekici. Emekli diplomatların Disney+ a gönderdikleri uyarı mektubu, Bakanlık açıklamasından daha doyurucu ve kamuoyunda daha çok ses getirdi.
Diplomatlarımız, donanımları, birikimleri, geniş ufuklu dünya görüşleri, yabancı dil bilgileri ile bürokrasimizin en önünde gelen seçkin kesimlerinden. Ulusal konulardaki duyarlılıklarını , siyasi iktidara gerektiğinde telkinlerini, çekinmeden her dönemde kapalı kapıların ardından sergilemişlerdir. Bu tutumun bir uzantısı olarak sosyal medyada bir araya gelerek Disney+ a haklı tepkilerini dile getiren emekli diplomatlarımız, bu kez de ulusal konulardaki duyarlılıklarını açık ve net olarak ortaya koydular. Dileğimiz önümüzdeki süreçte, bu tip dış politikayı da ilgilendiren konulardaki ortak görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaları.
Devlet bürokrasisinin üst kademelerinde yer almış, vali, yargı mensubu, iktisatçı, maliyeci vs. gibi emekli kamu görevlilerinin, emekli öğretim üyelerinin de emekli diplomatlarımızı örnek alarak sosyal medya üzerinden bir araya gelerek ülke sorunlarına ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmalarının, demokrasimizin, ekonomimizin , ülke güvenliğimizin vs. işleyişi açısından yararlı olur diye düşünüyorum. Bu konularda salt siyasi partilere, medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, düşünce kuruluşlarına vs. görev ve sorumluluk yüklenemez. Ülkemiz her açıdan zorlu bir süreçten geçmekte, bu süreçte emekli olalım, olmayalım eli kalem tutan, aklı eren herkesin elini taşın altına sokma zamanı. Bir kenara çekilip yakınmak, ahlayıp, puflamak zamanı değil.