Anne yüreği o kadar ince ki, evladını korumak ve yaşatmak adına herşeyi göze alır.

Bugünkü yazımızda anne kafasına takılan bazı soruları soruyor.

 

Gönderdiği elektronik iletiye göre  evladının bağımlılık yapıcı madde kullanıp kullanmadığını öğrenmek istiyor. Belirtmekte fayda var; evdeki şırınga, bükülmüş kaşık, alüminyum folyo kâğıdı, nargile, tütün, sigara kâğıdı gibi maddeler ipuçlarıdır.

 

Madde kullanan bireyi bir bakışta tespit etmek mümkün değildir.

 

Misal vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde sentetik kannabinoid kullanan bir ergen madde kullanımından sonra gözlerinin kanlanmasını engellemek için eczaneden ilaçlar aldığını beyan etmişti. Yine başka bir ergen de kullandığı kimyasal maddeden dolayı üzerine sinen kötü kokuyu engellemek amacıyla parfüm kullandığını sözlerine eklemişti.

 

Bilhassa ilk kullanımın evrelerinde bunu anlamak çok daha zor olabilmektedir. Belirtilerin çoğu ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik göstermektedir. Madde kullanımına özgü belirtilerin çok az olduğuna dikkat edilmelidir. Gençte ortaya çıkan değişikliklerin başka nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır.

 

  Evde bulunduğu zamanlarda odasında tek başına kalmayı tercih edebilir. Odasından dışarı çıkmamaya özen gösterir.

 

Aile ilişkilerini azaltmaya ve evde az bulunmaya çalışır. Çünkü içinde bulunduğu durumun anlaşılmasını istemez.

 

Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar. Kullandığı maddenin dozunu artırdıkça, gereksinim duyduğu paranın miktarı da artar. Evden para çalmaya başlayabilir. Son dönemde hırsızlık olayları yaşanır.

 

Duygusal dalgalanmalar görülebilir. Duygulanımdaki bu iniş çıkışlar tutarlı olmadıkları izlenimi verebilir.

 

Akademik başarısı iyi olan bir öğrencinin okul başarısı düşmeye başlar.

 

Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlar. Bu paranın temini için zor kullanma veya yasadışı yollar kullanılabilir.

 

Madde yoksunluğunda eklemlerde ağrılar kramplar, esneme, kaşıntı, tüylerin ürpermesi gözlenir. Bu amaçla ağrı kesici ilaçların kullanımı artmıştır.

 

Sınıf içinde dalgınlık, dikkati toplamakta güçlük gözlenebilir. Derse odaklanma güçleşir. Kullanılan maddenin cinsine göre uykulu bir hal veya hareketlilik görülebilir.

 

 Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir.

 

Kilo kaybı görülebilir. Beslenme alışkanlığında bir değişiklik ortaya çıkabilir.

 

Madde yoksunluğu, kullanılan maddenin cinsine göre farklı tablolar ortaya çıkarır. Huzursuzluk, sinirlilik, endişe yoksunlukta ortaya çıkan öznel belirtilerdir. Fiziksel belirtiler ise kullanılan maddeye göre değişmektedir.

 

Bu sayılan durumların başka nedenlerle de görülebileceği unutulmamalıdır. Aileler çocuklarını ve arkadaşlarını takip etmelerinde fayda vardır.