Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Asayiş | Hidroelektrik santraline saldırı: 1 ölü

Hidroelektrik santraline saldırı: 1 ölü

Ukrayna'da Rusya'nın kontrolünde bulunan Herson bölgesindeki Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali'nin vurulduğu saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ukrayna'da Rusya'nın kontrolünde bulunan Herson bölgesindeki Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali'nin vurulduğu saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Hidroelektrik santraline saldırı: 1 ölü

Ukraynalı yetkililer, santralde gaz sızıntısı yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.
Ukrayna’da Rusya kontrolündeki Herson bölgesinde bulunan Dnipro Nehri üzerindeki Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali'nin vurulmasının ardından bölgede tehlike büyüyor. Su seviyesinin yükselmeye devam ettiği bölgede 2 bin 700 evi su bastığı, bin 300’den fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve çiftliklere su tedarikinin sağlanmasında sıkıntı yaşandığı kaydedilirken, 7 kişinin de kayıp olduğu aktarıldı. Yaklaşık 42 bin kişinin risk altında olduğu saldırıların ardından 1 kişinin öldüğü ve 1 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

150 metrik ton petrol Dnipro Nehri’ne doğru sızıyor
Ukraynalı yetkililer, Dnipro Nehri’ndeki hidroelektrik santralinde kimyasal ve petrol sızıntısı yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu açıklayarak, sızıntıların bölgedeki çiftlikler, yerleşim yerleri ve hayvanların bulunduğu alanları etkileyebileceği uyarısında bulundu. Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strilets, santralden en az 150 metrik ton petrolün Dnipro Nehri’ne doğru sızdığını ve çevreye verilen zararın yaklaşık 50 milyon euro (1 milyar 237 bin lira) olduğunu söyledi. Dünyanın başka yerinde bulunmayan hayvan türlerinin buradaki patlamalar nedeniyle tehlikede olduğunu aktaran Strilets, Ukrayna Karadeniz Biyosfer Rezervi ve iki ulusal parkta da hasar meydana geldiğini kaydetti.
Ukrayna Savunma Bakanlığı’na göre santraldeki patlama nedeniyle en az 300 hayvan öldü. Yenilebilir enerji imalatı şirketi Ukrhydroenergo CEO’su Ihor Syrota da, “İlk olarak Kakhovka deposu büyük ihtimalle sıfırlandı. Milyonlarca balık başka yöne doğru gidecek. Buradaki ekipmanlarda ve birimlerde 400 ton türbin gazı bulunuyor. Her şey ekipmanlardaki yıkımın ne derece hasar gördüğüne bağlı. Eğer hasar büyükse o zaman gaz sızıntısı yaşanabilir” dedi.

"Çevresel yıkım bombası"
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, durumu “çevresel yıkım bombası” olarak nitelemiş, sorumluluğun Rusya’ya ait olduğunu belirtmişti. Zelenskiy, ”Bu trajedinin sonuçları haftaya netleşecek. Sular gittiğinde her şey belli olacak ve o zaman ne olacak göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız