Antalya'da yaz aylarının kavurucu sıcakları günlük yaşamı zorlaştırırken, yerel halk serinlemek için rotasını geleneksel lezzetlere çeviriyor.
Zirveden Semt Pazarlarına 2 Bin 500 Metrelik Serinlik Yolculuğu
Toroslar'ın yüksek kesimlerinde kışın biriken ve yaz boyu kalan karlar, sabahın erken saatlerinde semt pazarlarındaki yerini alıyor. Gündoğmuş ilçesinin 2 bin ila 2 bin 500 metre rakımlı yaylalarından getirilen bu kütleler, bölgede 'karlama' olarak bilinen şerbetli ferahlığa dönüşerek her yaştan Antalyalının ilgisini çekiyor.

Ailesinden devraldığı mesleği çeyrek asırdır sürdüren pazarcı Mehmet Meral, bu asırlık serinletme yöntemini yaşatan isimlerin başında geliyor. Haziran ayında başlayıp ekim ortasına kadar devam eden sezonda kente haftada yaklaşık 2 ton doğal kar ulaştırdığını belirten Meral, sürecin arka planındaki emeği anlatıyor.
Meral, zorlu mesaisini, "Tabii zahmeti var. Karları bıçkı ve el motoruyla dikdörtgenler halinde kesip çuvallara koyuyorum. Gerçekten çok zahmetli bir iş. Ancak yıllardır yaptığımız için devam ediyoruz" sözleriyle dile getiriyor.

Meyve Şerbetleriyle Harmanlanan Asırlık Lezzet Tezgahta
Gündoğmuş'tan pazar tezgahına inen saf kar kütleleri, rendelenip kase ve bardaklara doldurularak yöre halkının damak zevkine sunuluyor.
Tezgahlarda 100 ila 200 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan karlama, istek doğrultusunda pekmez, vişne, limon, portakal, yaban mersini, ahududu, çilek ve geleneksel Osmanlı şerbetiyle tatlandırılıyor.
Yapay buzdan tamamen uzak bu doğal lezzetin müşterilerinin yıllardır değişmediğini vurgulayan Meral, "25 yıldır süren karlama satışımda müşterilerim aynı. Her hafta benden mutlaka karlama alırlar. Bazı müşteriler evine de götürüyor. Antalya'nın sıcağında Toroslar'dan gelen doğal karı tüketmek insanlara serinlik veriyor" diyerek talebin boyutunu paylaşıyor.

Pazarda 26 yıldır esnaflık yapan Osman Ülger için de karlama, yaz aylarının vazgeçilmez bir parçası olarak öne çıkıyor.
Fabrikasyon buz yerine doğal kar tüketmenin farkını vurgulayan Ülger, "Ben 26 yıldır pazarcılık yapıyorum. Her hafta mutlaka karlama yerim. Bu kar, Gündoğmuş ilçesinin yüksek kesimlerinde kışın yağan karlardır. Orijinal kardır. Karlamayı yiyince Antalya'nın kavurucu sıcağında içimi serinletiyor. Bu hakiki karlamadır. Soğuk hava depolarının buzu değildir. Yiyince içim serinliyor. İçimi başka türlü serinletemiyorum" ifadeleriyle kente özgü bu alışkanlığın önemine değiniyor.

Kuşaktan Kuşağa Taşınan Yayla Karı Vazgeçilmez Alışkanlık
Geleneksel karlama kültürü, yalnızca sıcaktan bunalan gençlerin değil, kentin yaşlı nüfusunun da en büyük pazar beklentisi olmayı sürdürüyor. Tezgaha her hafta düzenli uğrayan müşterilerden Ayşe Uzan, bu ilginin evdeki yansımasını anlatırken 90 yaşındaki annesinin özel isteğini aktarıyor. Uzan, "90 yaşındaki annem ile yaşıyorum. Pazardan kar haricinde benden bir şey isteme. Sadece kar ister. ‘Sakın unutma' der. Çarşamba ve pazar günleri her hafta mutlaka alırım. Biz bu karın Gündoğmuş yaylalarından geldiğini biliyoruz. Doğal kar" değerlendirmesinde bulunuyor.