Menemen mi Dedin? Antalya’da Ona 'Mıhlı' Derler! Antalya Usulü Mıhlı Nasıl Yapılır?

Antalya'nın yöresel zenginlikleriyle şekillenen mutfağında öyle bir yemek var ki 'Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?' tartışmasını gölgede bırakıyor.
Kente has, menemenvari kıymalı yumurta yemeğine mıhlı deniyor. Özellikle yazın tercih edilen mıhlıda bol domates, biber, soğan ve kıyma kullanılıyor. İşte Antalya usulü Kıymalı Yumurta - Mıhlı için gerekli malzemeler ve tarifi...
Antalya Usulü Kıymalı Yumurta Mıhlı Malzemeleri (6 Kişilik)
Antalya usulü kıymalı yumurta için gereken malzemeler şunlar:
- 500 g dana kıyması
- 6 adet yumurta
- 2 adet soğan
- 3 adet domates
- 3 adet sivri yeşilbiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 8-10 yaprak taze fesleğen
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Antalya Usulü Mıhlı Nasıl Yapılır?
Orta ateşte kızdırınlan geniş yüzeyli tavaya zeytinyağını dökün. Diş diş doğranmış soğanlarla ince kıyılmış yeşil sivri biberleri, kızgın yağlı tavada karıştırarak sararıncaya kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin.
Kıymayı da soğanlarla birlikte karıştırarak kavurduktan sonra tavaya rendelenmiş domatesleri, ezilmiş sarımsak dişlerini, 1 kahve fincanı suda sulandırılmış salçayı, karabiberi, kimyonu, tuzu koyun.
Domatesler eriyip saldıkları suyu çeker gibi oluncaya kadar pişirin. Kıyılmış fesleğenleri ekleyip karıştırın. Kaşıkla gözler açarak tek tek yumurtaları kırın ve kapağı kapatın. Yumurtaların üstü beyazlaşınca ocağı kapatın. Yemeği sıcak olarak servis edin.
Ayrıca mıhlıda, fesleğen yerine maydanoz kullanabilir, yumurtaları göz göz yerine karıştırarak da pişirebilirsiniz.
Soğanı Unutturan Soru! Vedat Milor'dan Yeni Menemen Tartışması
Kaynak:Banu Yapar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.