Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
20°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Kaş Toprağı İçin Direniyor! Gökçeyazı'da Keşif Yapıldı

Kaş Toprağı İçin Direniyor! Gökçeyazı'da Keşif Yapıldı

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağına karşı bölge halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağına karşı bölge halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Kaş Toprağı İçin Direniyor! Gökçeyazı'da Keşif Yapıldı

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağına karşı bölge halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi devam ediyor. Yapılmak istenen mermer ocağının 95,5 hektarlık bir orman ve tarım arazisini kapsadığı, ancak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin atlatılması amacıyla yalnızca 24,5 hektarlık kısmı için işlem yapıldığı belirtilmişti.

Bu uygulama sonucu Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından projeye "ÇED gerekli değildir" kararı verilmişti. Mermer ocağının faaliyete geçmesi halinde, tarım, hayvancılık ve ormancılıkla geçinen Gökçeyazı halkının yaşam alanlarının tahrip olacağı ifade edilirken aynı zamanda, Belenli Mahallesi’nde mevcut mermer ocaklarında yaşanan yoğun tozlaşma nedeniyle halkın sağlık sorunları yaşadığı hatırlatıldı. Gökçeyazı’da da bu olumsuzlukla benzer bir durum yaşanmasından endişe ettikleri dile getirildi.

Kaş Toprağı İçin Direniyor! Gökçeyazı'da Keşif Yapıldı 2

Su Kaynağına Yakın Mesafede Olması Dikkat Çekti

Kaş Çevre ve Kültür Derneği, 30 Mayıs Cuma günü yapılacak bilirkişi keşfi öncesi kamuoyuna çağrıda bulunarak “Kaş’a sahip çıkalım, Gökçeyazı köylüsüne destek olalım” demişti. Mermer ocağı yapımına karşı çıkan halk heyet ile birlikte bölge keşfine katıldı. Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nce Akdeniz Gerçek’e aktarılan bilgi notunda, Alanın neredeyse tamamının Pıynar, Meşe, Sandal ağaçlarından oluştuğunu, ruhsat alanı içinde tarım alanlarının bulunduğunu, köyde aktif tarım, hayvancılık, arıcılık, ormancılık faaliyetleri yapıldığının heyete gösterildiği ifade edildi. Daha önce Kaş Çevre ve Kültür Derneği yöneticisi Paul Forrester alanı köylü ile dolaşıp arkeolojik alanlarını fotoğrafladığı, bu alanların tescili için Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaatta bulunduğu hatırlatıldı. Belgeleri mahkemeye sunduklarını ifade eden çevreciler alanın tüm kasaba ovasının su kaynağı olan Demre Çayına sadece 250 metre mesafede olduğunu yetkililere gösterdiğini belirtti. Kaş halkı için başarılı bir keşif olduğunu ifade eden çevreciler tüm halka teşekkür etti.

Kaş Toprağı İçin Direniyor! Gökçeyazı'da Keşif Yapıldı 3

"Yaşam Alanları Yok Olacak"

Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nden yapılan açıklamada, “Mermer ocağı faaliyete geçerse Gökçeyazı Mahallelimizin geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık, ormancılık faaliyeti zarar görecektir. En önemlisi, Mermer ocağının faaliyette olduğu Belenli Mahallemizdeki gibi, oluşan tozlaşma sebebiyle insanımız sağlığını kaybedecektir. Kaş, Türkiye'nin en önemli turizm noktalarından biridir. Mermer Ocağı açılmak istenen alanın çevresi Likya Kültür Mirasına ait yüzlerce Arkeolojik alanla dolu bir açıkhava müzesidir. Böyle bir tarihi zenginliği katma değeri olmayan mermer, taş için tahrip etmek Kaş'ın zenginliklerini anlamamak, bilmemektir. Buradan karar vericilere, yetkililere sesleniyoruz! Köyümüzle hiçbir ilgisi olmayan bir kişi ya da bir firma zengin olacak diye tüm köylümüzün sağlığına, gelir kaynaklarına zarar verecek, yaşam alanlarını yok edecek mermer ocağının açılması kararını iptal edin. Halkımızın sağlıklı ve refah içinde yaşaması için, çocuklarımızın geleceği için ormanlarımıza, su kaynaklarımıza, tarım arazilerimize dokunmayın!" denildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız