Baharın gelişini ve bolluğu simgeleyen Hıdırellez kutlamaları, Antalya'da her yıl olduğu gibi bu yıl da dileklerin sularla buluştuğu renkli görüntülere sahne oldu. Ancak 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Konyaaltı Varyant ve Atatürk Parkı bölgesinden denize atılan yüzlerce dilek kesesi, kutlamaların ardından su altı ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturmaya başladı.

Deniz Dibini Dilek Kağıtları ve Paketleri Kapladı
Vatandaşların bereket ve sağlık umuduyla hazırladığı kırmızı kurdeleli dilek paketleri, dibe çökerek deniz tabanında adeta bir atık tabakası meydana getirdi. Bölgede deniz temizliği çalışmaları yürüten profesyonel dalgıç Hüseyin Fırat, hafta sonu gerçekleştirdiği dalışlarda karşılaştığı manzarayı hayretle karşıladığını ifade etti.

Suyun altındaki durumu aktaran Fırat, "Baharın gelişi, bereket, sağlık ve umutla ilişkilendirilen Hıdırellez 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Maalesef bizim de bu hafta sonu yaptığımız dalışta Hıdırellez'den kalma dilekler karşımıza çıktı. Her yer kağıt parçası, elimden geldiğince topladım ama bitecek gibi değil. Lapa lapa olmuşlar. Hıdırellez dileklerini topluyor ve denizi temizliyoruz. Kırmızı keselerin içi hep dilek notlarıyla dolu. Hatta birisi anahtarlarla birlikte atmış dileğini, muhtemelen ev diliyor. Neredeyse her dilek kağıdının veya kesesinin içinde de madeni 1 TL vardı. Her biri 1 TL olmak üzere toplam 58 TL topladım" dedi.

Manas Destan Gibi Dilekler Çıktı
Bazı poşetlerin içinden birden fazla kişiye ait isteklerin çıktığını anlatan Hüseyin Fırat, "Açtığım poşetlerden 7-8 farklı kağıt çıktı. Birçok kişi dileklerini koyduğu poşet ve kesenin içine bir de taş koymuştu. Dilek kağıtlarının dalgaların etkisiyle karaya vurmasını engellemeyi amaçlamışlar. Bir arkadaş dilek işini biraz abartmış ve 'Manas Destanı'nı baştan yazmış sanırım. Dilek notları genellikle kırmızı keselerin içine konulmuş veya kırmızı iple bağlanmıştı. Mürekkepli kağıtlar, kaplamalı notlar, kurdeleler ve poşetler maalesef denizleri kirletiyor" diyerek çevresel riskin boyutlarına işaret etti.

Elektrik Süpürgesi İsteyen de Var Torun İsteyen de
Dalgıçlar tarafından tek tek toplanan notların içeriği, toplumun beklentilerini ve hayallerini de gün yüzüne çıkardı. Hüseyin Fırat, dilekler arasında ev, araba, cep telefonu, elektrikli süpürge, evlilik, torun, sınırsız para, hastalığın geçmesi ve çocuk gibi istekler bulunduğunu kaydetti.