Akdeniz Gerçek | Antalya | Enerji İçeceklerinde Yaş Sınırı Var, Denetim Yok

Enerji İçeceklerinde Yaş Sınırı Var, Denetim Yok

Antalya'dan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, enerji içeceklerinin 18 yaş altına satışında denetim eksikliğine dikkat çekti ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na seslendi.

Antalya'dan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, enerji içeceklerinin 18 yaş altına satışında denetim eksikliğine dikkat çekti ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na seslendi.

Enerji İçeceklerinde Yaş Sınırı Var, Denetim Yok
KAYNAK: Banu Yapar

Enerji içeceklerinin popülerliği özellikle gençler arasında hızlı artış gösterdi. Kardiyoloji uzmanları, içerisindeki yüksek kafein nedeniyle kalp krizi riskini artırabileceği yönünde uyarılarını yaparken Antalya'dan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, enerji içeceklerinin yaş sınırı ve denetimi ile ilgili açıklama yaptı.

enerji-iceceklerinde-yas-siniri-var-denetim-yok-antalyadan-bakanliga-cagri-2.webp

Enerji İçeceklerine Yaş Sınırı Uygulanmıyor

Enerji içeceklerine yaş sınırı getirilmesinin oldukça yerinde olduğunu ancak uygulanmadığını ifade eden İbrahim Güllü, "Zaten enerji içeceklerinin üzerinde 18 yaş üzeri satılabilir, hamile olanların dikkatli kullanması gerekir diye uyarılar da bulunmakta. Ancak satış esnasında satış noktalarında kimse kimlik sormuyor '18 yaşında mısın? 15 yaşında mısın?' diye. Bu nedenle risk oluşturuyor" dedi.

Bazı Markalarda İlaç Bulunmuştu

TÜKONFED Başkan Vekili Güllü, geçmiş dönemlerde bazı enerji içecek markalarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analizlerde, içinde formülde gösterilmeyen bir takım ilaç etken maddeleri bulunduğunu hatırlattı.

Gençler ve Kalp Hastaları İçin Riskli

Güllü, "İlaç etken maddelerinin kullanılması yasak olup ancak ilaç yapımında kullanılabilir. Bu tür maddeleri katarak enerji içeceği adıyla satmak suretiyle kazanç hırsı ile hareket eden bazıları tehlikeyi umursamıyorlar. Oysa uzmanların belirttiğine göre bazı kalp hastalarında, bazen de gençlerde aşırı tüketim halinde hayati riskler oluşturabiliyor" şeklinde konuştu.

enerji-iceceklerinde-yas-siniri-var-denetim-yok-antalyadan-bakanliga-cagri-3.webp

Bakanlığa Çağrı: Denetimler Sıklaştırılsın

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine seslenen İbrahim Güllü, "Bakanlık denetimlerinin sıklaştırılması ve özellikle enerji içeceklerinin formülün içinde izin verilen malzemelerin dışında bulguya rastlandığı takdirde kamuoyunun bilgilendirmesi yerinde olacaktır" sözleriyle önerilerini sıraladı.

İbrahim Güllü ayrıca, tüketicilerin sorunlarla karşılaşmaları halinde Alo 174 Gıda hattına ihbar ve şikayette bulunabileceklerini belirtti.

18 Yaş Altına Satış Yasak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'nin 3. maddesinde, "On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmaz" ifadesi yer alıyor. Tebliğ, Resmi Gazete'nin 30 Haziran 2017 tarihli sayısında yayımlandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız