Türkiye'nin turizm başkenti Antalya, 2026 yılı sonbaharında dünya çapında yankı uyandıracak 3 dev organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Kentte 5-9 Ekim'de 77. Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026), 9-20 Kasım'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı - COP31 Antalya İklim Zirvesi ve 1-5 Aralık tarihlerinde Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek Uluslararası Asya Tohumculuk Kongresi (ASC 2026) düzenlenecek. Toplamda 3 milyar doların üzerinde devasa bir ekonomik hareketlilik oluşturması beklenen bu uluslararası buluşmalar, bölge esnafından otelcilere kadar geniş bir kesime doğrudan can suyu sağlayacak.

"Belek'in Önemli Bir Problemi Olan Yol Genişletildi"
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında tüm kurumların COP31 hazırlıklarını koordineli sürdürdüğünü ifade ederek, "İnşaat faaliyetleri son sürat devam ediyor ve belirlenen takvimin önündeler. Gayet iyi çalışıyorlar. Ayrıca şehirde hazırlıklar var. Yine TOKİ marifetiyle Belek bölgesinde yol genişleme çalışması yapıldı. Böylece Belek'in aslında önemli bir problemi olan o yol genişletildi, 18 metreye çıkarıldı. Böylece 2x2 hale geldi. Yine Belek bölgesindeki asfaltlar da yenilendi" şeklinde konuştu.
"Şehir Her Yönüyle Hazırlanıyor"
Vali Şahin, Kundu bölgesinde de yol yenileme çalışmaları olduğunu aktararak, "Antalya Büyükşehir Belediyesi yine 3 kilometrelik bir çalışma yapıyor, zamanında bitirilecek inşallah. Böylece şehir her yönüyle hazırlanıyor. İnşallah Antalya, Türkiye'nin ev sahipliğini en güzel şekilde bütün dünyaya gösterecek" dedi.

"COP31 Antalya Tüm Zamanların En Büyüğü Olacak"
COP31 Antalya İklim Zirvesi'nin ilk iki gününde devlet başkanları programlarının ağırlıklı olduğunu söyleyen Vali Hulusi Şahin, "100'e yaklaşacağını düşündüğümüz devlet, hükümet başkanı geleceğini değerlendiriyoruz. Toplam katılım 130 bin civarında söyleniyor. Bunlar delegasyonlar tabii. Ayrıca misafirler de gelecektir. Şehrimizin toplam misafir sayısının bunun da üzerine çıkacağını söyleyebiliriz ki bu, 31'incisi yapılan COP'ların en büyüğü olacak. Tüm zamanların en büyüğü" ifadelerini kullandı.
"İlkbahardaki Kayıplarımızı Önemli Ölçüde Telafi Edecek"
Vali Şahin, 77. Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026) ve COP31'in Antalya'ya kazanımlarını da değerlendirerek, "2026 yılı; ABD, İran, İsrail çatışmalarından dolayı turizmle uğraşan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de eksi başladı. O yüzden bizim mayıs-haziran aylarımız beklentilerimizin altındaydı maalesef. Bu organizasyonlar, Antalya'nın sezonunu uzatacak. Antalya turizminin, Türkiye'nin yüzde 44'ü olduğunu unutmayalım. Bu uzayan sezon başta Antalya turizmi olmak üzere ilkbahardaki kayıplarımızı önemli ölçüde telafi edecektir" açıklamasını yaptı.

Uluslararası Asya Tohum Kongresi de Antalya'da
Vali Şahin, Antalya'nın, Türkiye'de ilk defa Asya-Pasifik ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirecek olan Uluslararası Asya Tohumculuk Kongresi'ne (ASC 2026) ev sahipliği yapacağını kaydetti.
Etkinliğin de hem Antalya hem Türkiye açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Bu yıl Antalya'nın üçüncü büyük etkinliği olacak. Dünya tohumculuk sektöründe Antalya'nın önemli bir yeri var. Özellikle sebze tohumlarında Antalya dünyada söz sahibi bir şehir. Türkiye de çok önemli bir tohum üretim ülkesi. Ve tarımsal üretimin gıda güvenliğinin en önemli bileşenlerden bir tanesi tohumdur. Çünkü tohum tedariki işin alfabesinin A harfi. Bu, ekonomik anlamda da çok büyük bir pazar demek. Sektörün tüm temsilcileri, Asya Pasifik Tohum Kongresi için aralık ayında Antalya'da olacak" diyerek sözlerini sonlandırdı.