Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Çeltik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Teklif kapsamında alkollü içkilere ilişkin düzenlemelere değinen Coşar, yargının siyaseti şekillendirmeye çalıştığını öne sürdü.

“Yeni Yasakçı Anlayışın Son Örneği”
Kanun teklifinin 4’üncü maddesine tepki gösteren Coşar, alkollü içkilere ilişkin getirilen düzenlemenin teknik bir değişiklikten çok yaşam tarzına müdahale anlamına geldiğini söyledi. Coşar, “Genel Kurul’da görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin 4'üncü maddesiyle gelen düzenleme iktidarın kamu sağlığı ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutma iddiasıyla arkasına saklandığı yeni bir yasakçı anlayışın son uygulamasıdır. Bu teklif, alkollü içki reklamına ilişkin teknik bir düzenleme değildir. Bu teklif, vatandaşların yaşam tarzını hedef alan kapsamlı bir müdahaledir. Mevcut uygulamalarda alkollü içkilerin reklamını, tüketimini teşvik eden kampanyalar, promosyonlar ve özendirici faaliyetler zaten yasaktır. Buna rağmen, iktidar şimdi yasağı daha da genişletmektedir" dedi.
“Muğlak Kavramlar Keyfi Uygulamalara Yol Açar”
Teklifte yer alan bazı ifadelerin belirsizlik içerdiğini belirten Coşar, uygulamada farklı yorumların ortaya çıkabileceğini söyledi. Coşar, “Marka, logo, amblem, alamet, işaret hatta çağrışım gibi son derece muğlak kavramlarla neredeyse görünürlüğün tamamını yasaklamaya çalışmaktadır. Bu kanun açık ve net olmalıdır, çağrışım ve alamet gibi muğlak ibarelerin yer aldığı kanunda uygulama sorunları yaşanır. Hangi renk ve işaret kullanımı denetleyen için çağrışım oluşturacak, hangisi için oluşturmayacaktır? İller ve ilçelere göre farklı uygulamalar da oluşacaktır. Kanun idareye keyfî yorum alanı açmak için değil vatandaşın hukuk güvenliğini sağlamak için yapılır" dedi.
“Krizin Faturasını Esnafa Kesiyorlar”
Düzenlemenin özellikle turizm bölgelerindeki işletmeler üzerinde ekonomik yük oluşturacağını ifade eden Coşar, esnafın yeni maliyetlerle karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Coşar, “Özellikle turizm bölgelerinde binlerce esnaf ve işletme bu teklifte verilen süre içinde işletmelerinde fiziki değişiklikler yapmak zorunda. AKP'nin yarattığı ekonomik kriz ortamında bunun maliyeti hesaplandı mı? Krizle boğuşan esnaf ve işletmeciler bir yıl içinde hangi parayla işletmelerinde yenileme yapacak? Esnafa ve işletmeciye bu maliyet yüklenemez" diye konuştu.

“Gençleri Korumak İstiyorsanız İşsizliği Çözün”
İktidarın önceliklerinin toplumun gerçek sorunlarıyla örtüşmediğini savunan Coşar, gençlerin karşı karşıya kaldığı ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti. Coşar, “AKP'nin önceliği işsizlik, geçim sıkıntısı, sosyal adalet değil alkollü içeceklerin görünürlüğüdür. Renk ve logoları dükkânlardan kaldırarak gençleri koruyamazsınız. Gençleri korumak istiyorsanız genç işsizliğini çözün, uyuşturucuyla etkin mücadele edin, okul terklerini önleyin, yoksulluğu azaltın, bağımlılıkla mücadeleyi etkin yapın, en önemlisi uyuşturucu baronlarının üzerine gidin.”