Antalya’da betonlar arasındaki gizli bahçe konumunda kalan Narenciye olarak bilinen BATEM bahçesinde kurumla yaşıt ağaçlardan bu yıl kamkat hasadı başladı. Günümüzde kentin tam göbeğinde kalıp, kente akciğer gibi hizmet veren ve halk arasında "Narenciye" olarak bilinen Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (BATEM) kamkat meyvesinde hasat devam ediyor. Halk arasında “Narenciye” olarak bilinen BATEM’in bahçesinde yaklaşık 2 dekar alanda 45 adet kamkat ağacı bulunuyor. BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, ağaçlardan 20 tanesinin kurum tarafından reçel yapımında kullanılmak üzere hasat edildiğini, geri kalan 25 adet ağaçtan bu yıl yaklaşık 450 kg meyve toplanıp tüccara satıldığını söyledi. Ünlü, “2025 yılı toplam satış yapılan kamkat meyvesi 7 bin 313 kg" dedi.
Kamkatın Antalya’ya Yolculuğu
BATEM’e kamkat ilk kuruluş yıllarında, 1938‘de İtalya’dan aşı gözü getirilerek giriş yapmış. O zaman gelen tür “Hint Yabani Kamkatı” diye geçen (Fortunella hindisii) türü kamkatlar. Ardından yine BATEM ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 1985 yılında Fukushu kamkat (Fortunella obovata) türü için üretim alanları kurulmuş.

Adana'dan Antalya'ya
Bugün bolca gördüğümüz, tükettiğimiz oval yapılı Nagami (Fortunella margarita) cinsi kamkatlar ise ülkemizde ilk olarak 1978 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi turunçgil araştırma alanlarında yetiştirilmeye başlanmış. Bu konuda kesin bir kayıt olmamakla birlikte BATEM’e oval kamkatın ilk girişi benzer yıllarda (1980-1985) Çukurova Üniversitesi Turunçgil Araştırma parsellerinden alınan “Nagami” çeşidi aşı ile çoğaltılan ve BATEM/Meyvecilik Bölümü’ne ait Kayaburnu/Serik yerleşkesinde yetiştirilen bitkilerle olmuş. Öte yandan, 1990 yılında ‘Nagami’ oval kamkat çeşidi öncelikle Milli Çeşit Listesi’ne kaydedilmiş. Böylelikle ülkemizde Oval Kamkat tescilli hale getirilmiş. Ardından, 2006 yılında ‘Nagami’ (Oval Kamkat) çeşidi, çeşit özellikleri ortaya konularak BATEM adına tescil edilmiş.
Adana’da Mandalina Fiyatları Dip Yaptı: Hasat Var, Alıcı Yok!
