Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu yıl yağmur ve kar yağışının iyi gittiğini belirterek,” Kar Antalya’nın su deposudur, zirvelerde kar olduğu sürece su sorunu yaşamayız” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu yıl yağmur ve kar yağışının iyi gittiğini belirterek,” Kar Antalya’nın su deposudur, zirvelerde kar olduğu sürece su sorunu yaşamayız” dedi.

Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

Antalya’da son yıllarda yüksek seyreden yaz sıcaklığının yanında kış ve bahar yağışlarının az düşmesi sonucu su kaynaklarında ciddi düşüşler yaşandı. Özellikle eylül, ekim aylarında bir çok su kaynağı göl ve gölet kuruma noktasına geldi, bazı su kaynaklarından kuruyanlar oldu. Birde bu duruma vahşi sulama ve bilinçsiz su kullanımının eklenmesi, kentte ciddi sulama suyu sorunu yaşanmasına neden oldu. İçme suyu yönünden büyük bir sorunun yaşanmadığı Antalya’da, bazı bölgelerde sadece basınç düşürme yoluna gidildi. Geçtiğimiz aralık ayına kadar ciddi bir yağış almayan kentte, son dönemdeki sağanak ve kar yağışıyla yüzler gülmeye başladı. Özelikle Saklıkent başta olmak üzere yüksek kesimlerdeki kar kalınlığının 80 santimetreyi aştığı görüldü.  Yaz mevsiminde kuruyan derelerde yeniden suların akmaya başladığı gözlemlendi. Doyran, Ekşili başta olmak üzere bir çok gölette su seviyesinin ciddi şekilde yükseldiği öğrenildi.

Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

Güzel Kar Yağışı Oldu

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, geçte olsa yağışların güçlü şekilde başlamasının sevindirici olduğunu söyledi. 

Kar yağışını çok önemseyen Gökoğlu,“Yağmur yağışı çok hızlı olursa su bir şekilde toprağı doyurarak kar gider. Biz her zaman yağışın hafif şekilde sürekli şekilde olmasını isteriz. İşte o zaman su yavaş yavaş aşağı iner ve yeraltı sularını oluşturur. Beydağları ve Torosların karla kaplı olması yazın yeraltı sularımızı destekleyecektir. Yağışlar böyle devam ederse yazın az su sorunu yaşarız. İlkbahar yağışlarının da su rezervini desteklemesi için yoğun olması gerekiyor. Geçen yıllara göre bu dönem güzel kar yağışı oldu. Karlar bizim su depolarımızdır, zirvede kar olduğu sürece su sorunumuz olmaz” dedi.

Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

KAR ANTALYA’NIN SU DEPOSUDUR

Son dönemdeki inşaat çalışmalarıyla Antalya’nın altının boşaltıldığını savunan Gökoğlu, “İnşaat zeminlerindeki sular yıllarca dev pompalarla çekiliyor. Yaşanan durumu daha yakından görmek için Kuşkavağı ve Arapsuyu Mahalle’sindeki su kaynaklarına dalış yaptık. Ama halen ciddi şekilde su akışı yok. Kod düşürüldüğü için yağan yağış o seviyeyi tutmuyor. Bu tür inşaatlarda yeraltı suyunun çekilmesine izin verilmemeli, ayrıca kodun altına inilmemesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Antalya’nın Doğal Su Depoları Toroslara Yağan Karla Doluyor

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız