Antalya Milletvekili Aykut Kaya, gündem dışı konuşmalarında hem ekonomik düzenlemeleri hem de yerel yönetim uygulamalarını eleştirdi. Antalya milletvekili Aykut Kaya, finans piyasalarında küçük yatırımcıların korunması gerektiğini vurgulayarak, konuşmasında Antalya’nın da dahil olduğu geniş çaplı bir borsa manipülasyonu operasyonunu da gündeme taşıdı.
Antalya Dahil Borsa Manipülasyonu Operasyonu
Antalya’nın da dahil olduğu geniş çaplı operasyonda, teknik ve fiziki takipler sonucunda belirli hisse senetlerinde organize şekilde spekülasyon yaptığı belirlenen şüphelilerin “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” ve “Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı” suçlarına karıştığı ortaya çıkarıldı.

Algoritmalar Piyasayı Anlık Olarak Manipüle Ediyor
Aykut Kaya, sermaye piyasalarında milyonlarca vatandaşın savunmasız bırakıldığını belirtti. Yüksek frekanslı işlem yapan algoritmaların piyasayı anlık olarak manipüle edebildiğini de dile getiren Kaya, “Vatandaş daha "sat" tuşuna basamadan piyasayı aşağı çekiyor, vatandaş "al" diyene kadar da fiyatı uçuruyor. Buna işin uzmanları "yüksek frekanslı işlem" diyorlar ama ben size bunun Türkçe karşılığını söyleyeyim, bu resmen teknolojik bir haraçtır” ifadelerini kullandı.
Suni Fiyat Hareketleri Güveni Sarsıyor
Halka arz süreçlerindeki yapay fiyat balonlarına dikkat çeken Aykut Kaya, SPK’nin geçmişte manipülasyonları görmesine rağmen fon zarar görmesin diye müdahale edilmediğini de hatırlattı. Piyasada fiyatları suni biçimde yükseltip düşürerek haksız kazanç sağladıkları değerlendirildi.
Kaya, bu tür yapılanmaların sermaye piyasalarına duyulan güveni zedelediğini vurgulayarak, “Borsayı bir kumarhane, vatandaşı da yolunacak kaz olarak gören bir düzene bir "dur" diyelim. Unutmayalım, güvenin bittiği yerde piyasa da biter, adaletin sustuğu yerde ekonomi çöker” ifadelerini kullanarak teklifin desteklenmesi çağrısında bulundu.
