Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya’dan Sahte Kimlik ve E-İmza Dolandırıcılığı Uyarısı!

Antalya’dan Sahte Kimlik ve E-İmza Dolandırıcılığı Uyarısı!

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sahte kimlik ve diploma kullanılarak gerçekleştirilen e-imza dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sahte kimlik ve diploma kullanılarak gerçekleştirilen e-imza dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı.

KAYNAK: DHA
Antalya’dan Sahte Kimlik ve E-İmza Dolandırıcılığı Uyarısı!

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sahte diploma ve kimliklerle gerçekleştirilen e-imza dolandırıcılığı vakalarının giderek arttığını vurguladı. Sosyal medyada diploma şikayetlerinin dolandırıcıların hedefi haline geldiğini ifade eden Kırık, “Adınıza sahte kimlikler düzenlenip e-imza oluşturuluyor, bu da ciddi bir güvenlik açığı yaratıyor” dedi.

antalyadan-sahte-kimlik-ve-e-imza-dolandiriciligi-uyarisi3.jpg

BTK’dan Kritik Önlem: 6 Saatlik Güvenlik Freni

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) son uygulaması sayesinde e-imza başvurusu yapan kişiye, e-devlet’te kayıtlı telefon numarasına onay mesajı gönderileceğini belirten Kırık, “İmza ancak 6 saat sonra aktif oluyor. Bu süre içinde kişi şüpheli durumu fark edip müdahale edebilir” diye anlattı.

E-İmza Kullanım Geçmişi Kontrolü Hayati

Dolandırıcılık şüphesi olanların Alo 160 hattını arayarak veya e-devlet üzerinden ‘Nitelikli Elektronik Sertifika Sorgulama’ hizmetini kullanarak e-imza geçmişini denetleyebileceğini belirten Kırık, “Üzerinize kayıtlı tüm aktif ve pasif e-imzaları görebilir, IP adreslerinden şüpheli girişleri tespit edebilirsiniz. Şüpheli durumlarda savcılığa başvurmak önemli” dedi.

antalyadan-sahte-kimlik-ve-e-imza-dolandiriciligi-uyarisi2.jpg

İki Aşamalı Doğrulama Dijital Güvenliğin Anahtarı

E-devlet’te çift faktörlü doğrulamanın mutlaka aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kırık, “Şifre ele geçirilse bile telefonunuza gelen onay kodu olmadan sisteme giriş yapılamaz. Bu kod dijital güvenlik kilidinizdir” uyarısında bulundu.

Daha Güçlü Sistemler ve Biyometrik Doğrulama Şart

Dolandırıcılığın önlenmesi için merkeziyetsiz sistemler, blok zincir teknolojisi ve biyometrik doğrulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini söyleyen Kırık, çipli kimlik entegrasyonlarının e-imza ve banka işlemlerinde güvenliği artıracağını belirtti.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dijital dolandırıcılıklara karşı en büyük savunmamız farkındalık ve dijital hijyendir. Sistemlerinizi düzenli kontrol edin, güvenlik önlemlerini mutlaka uygulayın” diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu.


Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız