Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
25°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya'da Bitkin Halde Bulunmuştu! Kızıl Şahin Yeniden Göklerde

Antalya'da Bitkin Halde Bulunmuştu! Kızıl Şahin Yeniden Göklerde

Antalya'da beslenemeyen ve uçamaz hale gelen yaralı kızıl şahin, Doğal Yaşam Parkı’ndaki bir aylık yoğun rehabilitasyon sürecinin ardından gökyüzüyle buluşturuldu.

Antalya'da beslenemeyen ve uçamaz hale gelen yaralı kızıl şahin, Doğal Yaşam Parkı’ndaki bir aylık yoğun rehabilitasyon sürecinin ardından gökyüzüyle buluşturuldu.

KAYNAK: Bülten
Antalya'da Bitkin Halde Bulunmuştu! Kızıl Şahin Yeniden Göklerde

Geçtiğimiz ay Antalya'nın merkez Muratpaşa ilçesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri tarafından arazide hareketsiz ve son derece bitkin bir halde bulunan kızıl şahin, koruma altına alındı. Yırtıcı kuş, gerekli tıbbi müdahalelerin ve rehabilitasyon süreçlerinin yürütülmesi amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’na teslim edildi. Burada yaban hayatı konusunda uzman veteriner hekimler tarafından ilk muayenesi gerçekleştirilen kuşun, dışarıdan bakıldığında fark edilemeyen ancak hayati fonksiyonlarını etkileyen bir sağlık problemi olduğu saptandı.

Beslenemediği İçin Uçamıyormuş

Doğal Yaşam Parkı'nın klinik ortamında yapılan detaylı kontrollerde, kızıl şahinin ağız ve boğaz bölgesinde ileri derecede enfeksiyon ile derin yaralar oluştuğu tespit edildi. Bu enfeksiyon nedeniyle avlanamayan, doğal olarak uzun süre beslenemeyen ve ciddi oranda sıvı kaybeden kuşun, kas kütlesini kaybederek uçamaz hale geldiği belirlendi. Doğal Yaşam Parkı’nın özel rehabilitasyon bölümüne alınan kızıl şahine, uzman hekimler tarafından bir ay boyunca yoğun bir tedavi programı uygulandı. Kuşun kaybettiği gücü geri kazanması için özel bir beslenme de uygulandı. Bir aylık hassas sürecin ardından yaraları tamamen kapanan, ideal kilosuna ve eski gücüne kavuşan kızıl şahin, veteriner hekimlerden yeniden uçabilir onayı aldı.

Gökyüzüne Kavuştu

Kızıl şahin, tedavisinin tamamlanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin katılımıyla doğal yaşam alanına götürüldü. Kafesinden çıkarılan kızıl şahin sağlıklı bir şekilde kanat çırparak Antalya semalarında gözden kayboldu.

Yaralı hayvanın kurtarılması ve doğaya kazandırılması sürecini değerlendiren Antalya Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanı Aslı Kılıç, 22 Nisan'da başlattıkları bu zorlu tedavi sürecinin mutlu sonla bitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kılıç, “Veteriner hekim arkadaşlarımız kızıl şahinin muayenesini yaptıklarında ağız bölgesinde enfeksiyon ve yaralar olduğunu tespit etti. Bu nedenle beslenemediğini, güçsüz düştüğünü ve uçamadığını fark ettiler. Bir aylık tedavi sürecinde kendisini yeniden uçuşa hazırladık. Bugün de sağlığına kavuştuğu için yeniden doğaya kazandırdık” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız