Antalya’da 750 TL’ye Yem Alan Üretici Sütünü 18 TL’ye Satamıyor

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Ağustos 2025 tarihi itibariyle çiğ süt tavsiye fiyatını 18 lira 35 kuruş olarak güncelledi. Ancak bu fiyat, süt üreticileri tarafından yetersiz bulunuyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 litre sütün üretim maliyeti 21 TL seviyesinde.
Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ve Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise tavsiye edilen çiğ süt fiyatının 20 TL’nin altında olmaması gerektiğini vurguladı.
20 liranın altındaki süt fiyatıyla hayvancılığın sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Nazif Alp, “Fiyat 18 olmuş, 19 olmuş maalesef süt üretiminde maliyetlerin dahi karşılanması adına gerçekçi olmayan rakamlar. Kesinlikle bu şartlarda alt sınır 20 TL olmalı ki üreticimiz en azından maliyetini karşılayabilsin. Yarasına merhem olsun” dedi.
“Yem 750 TL'ye Dayandı, Süt Fiyatı 20 TL'yi Geçmeli”
Maliyetlerin her geçen gün arttığına ve tavsiye edilen fiyatın piyasa şartlarına uymadığını belirten Alp, “Yemin çuvalı olmuş 700-750 TL. Elektriği, suyu, mazotu hepsi gider kalemleri arasında yer alıyor. Sağlık sigortalarını bile üreticimiz kendisi yatırıyor. Bir kere bu kaba yemin en az yarısından fazlasını üreticimiz kendi arazisinden ya da kiraladığı tarlalardan tedarik edebilmeli. Yem külfeti çok cüzi hale getirebilirse ancak bu soruna kalıcı bir çözüm bulunabilir” ifadelerini kullandı.
"Küçük Aile İşletmeleri Ayakta Tutulmalı"
Nazif Alp'e göre, hayvancılığın devamı için sadece süt fiyatının artması değil, aynı zamanda üreticinin kendi kaba yemini üretebileceği altyapıya da sahip olması gerekiyor. Özellikle küçük aile işletmelerinin ayakta tutulmasının önemi vurgulanıyor.
Sözlerini üreticilere destek vurgusuyla sonlandıran Alp, “Çiftçiyi ahırda, tarlada tutmak istiyorsak, milli gelirden yüzde 1 değil, yüzde 1.5-2 oranında destek şart. Kaldı ki yüzde 1 desteği de alamıyoruz. Yoksa bu kriz büyür. Destek verildiği takdirde üreticilerimiz fedakarlıkla üretmeye her zaman hazırdır” şeklinde konuştu.
“Süt Üretimindeki Sorun Et Üretimi İçin Risk”
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, süt üreticisinin yaşadığı çıkmazı çarpıcı sözlerle özetledi. Süt fiyatlarının maliyetin altında olduğunu belirten Yardımcı, bu tablonun kırmızı et üretimini de tehdit ettiğini vurguladı.
Başkan Yardımcı, “Bugün bir bardak çaya kafede 25-30 lira veriliyor, bazı yerlerde 50 liraya içiliyor. Ama süt hâlâ 18 liraya satılıyor. Böyle bir üretim sürdürülebilir mi?” dedi.
“Et ve Süt Zinciri Birbirine Bağlı”
Süt üreticisinin zarar ettiğini belirten Yardımcı, “Benim açımdan sütçünün sütünü 25 liradan aşağı satmaması lazım. Çünkü süt yoksa, inek de olmaz. İnek yoksa, dana da olmaz. Dana yoksa, bu memlekette et de olmaz. Bu zincir birbirine bağlı” ifadelerini kullandı.
Yem fiyatlarına dikkat çeken Yardımcı, etin diğer gıda kalemlerine göre daha az zamlandığını söyledi ancak üretimin sürdürülebilirliği açısından bu durumun artık avantaj olmaktan çıktığını dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.