ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım ve turizm başlıklarının ardından sanayi ve kentsel su yönetimini ele aldıklarını belirterek, suyun verimli ve ölçülü kullanılmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Toplantıdan çıkacak görüşlerin 23 Eylül’deki Su Zirvesi ile Antalya’nın su eylem planının temelini oluşturacağını ifade eden Çandır, suyu koruyan bu anlayışı COP31’de dünyaya deklare etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
"Suyun Sahibi Yok, Emanetçisiyiz"
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Hasan Ali Gönen ise iklim değişikliği ve kuraklık baskısına dikkat çekerek su yönetiminin ekonomik dayanıklılık, gıda ve şehir güvenliği açısından hayati olduğunu belirtti. Gönen, Antalya OSB olarak suyu yalnızca daha az tüketmek değil, daha akıllı yönetmek istediklerini belirterek, "Suyun sahibi yok; hepimiz onun emanetçisiyiz" dedi.
Toplantıda Ele Alınan Başlıklar
Geniş katılımlı toplantıda akademisyenler ve kurum temsilcileri tarafından sunulan başlıca konular arasında Antalya’da mevcut su yönetimi, atıksu yönetimi ve kentsel su verimliliği yer aldı. Ayrıca içme suyu, atıksu yönetimi ve arıtılmış atıksuların yeniden kullanımına yönelik iyi uygulama örnekleri paylaşıldı. Sanayi açısından su arz güvenliği, su kullanımı, gelecek perspektifi, Antalya’da su ve atıksu denetimi ile sanayide su verimliliği ve geri kazanım teknikleri detaylı şekilde değerlendirildi. Toplantı kapsamında Niğde OSB sürdürülebilir su yönetimi uygulamaları ve Antalya OSB'nin Yeşil Yolu projeleri de örnek çalışmalar olarak aktarıldı.