Antalya Balkabağı Dolması Tescil Yolunda! Coğrafi İşaret Alacak

Antalya’da kabak tatlısından sonra yöreye özgü bir balkabaklı tarif daha tescil yoluna girdi. Antalya Balkabağı Dolması için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Kepez Kaymakamlığı tarafından yapılan tescil başvurusunun sonucu heyecanla bekleniyor.
Antalya Balkabağı Dolması Tescil Yolunda
Antalya’da coğrafi işaret seferberliği son hızıyla sürüyor. Antalya Valiliği öncülüğünde kentin 19 ilçesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Antalya Balkabağı Dolması tescil süreci başladı.
Kepez Kaymakamlığı Başvuruyu Yaptı
Kepez Kaymakamlığı, Antalya Balkabağı Dolması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.
“Yerel Değerlerimizle Büyüyoruz”
Duyuruyu yapan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Antalya Valiliği öncülüğünde 19 ilçemizde yürüttüğümüz Coğrafi İşaret Seferberliği ile yerel ürünlerimizi geleceğe taşıyoruz. Yapılan tescil başvuruları, ürünlere katma değer, Antalya’mıza marka gücü kazandırıyor. Yerel değerlerimizle büyüyoruz” açıklamasını yaptı.
Antalya Balkabağı Dolması Nedir? Nasıl Yapılır?
Antalya Balkabağı Dolması, bölge mutfağının en özel lezzetlerinden biridir.
Antalya Balkabağı Dolması Malzemeleri (8 kişilik)
Balkabağı 4 dilim (boyuna 7-8 cm. kalınlığında dilimlenmiş)
Tereyağı 4 yemek kaşığı
Kuru nane 1 yemek kaşığı
Kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı
Yoğurt 2 su bardağı
Sarımsak 2-3 diş
Tuz 1 tatlı kaşığı
Harç İçin
Kıyma 300 gram.
Soğan (orta boy) 2 adet
Sarımsak 3 diş
Taze nane ½ demet
Maydanoz ½ demet
Zeytinyağı 1 kahve fincanı
Domates salçası 1 yemek kaşığı
Pirinç 1 kahve fincanı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Antalya Balkabağı Dolması Tarifi
Geniş yüzeyli bir tavaya rendelenmiş veya diş diş doğranmış soğanları koyun. Orta ateşte zeytinyağı ile karıştırarak sararıncaya kadar kavurun ve kıymayı ilave edin. Kıymayı da soğanlarla karıştırarak kavurduktan sonra tavaya ezilmiş sarımsak dişlerini, ince kıyım maydanoz ve naneleri, 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı, yıkanmış pirinçleri, karabiberi, tuzu ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın.
Dolmaları hazırlamak için bal kabağı dilimlerinin dış sert kabuklarını soyun ve her bir dilimi enlemesine 3 eşit parçaya bölün. Her bal kabağı parçasını uçlarından kopmayacak şekilde ortadan boylamasına doğru yarın, tuzlayıp, karabiber serpin. Yarılmış kısımları hafif kaldırarak açın, içine kaşıkla harç doldurun. Doldurulmuş kabakları fırın kabına yan yana dizin. 1 çay bardağı suyu ilave edin.
Fırın kabını folyo kağıdı ile kapatın ve önceden 180 derece kızdırılmış fırına verin. Yaklaşık 45-50 dakika sonra folyo kağıdını alın ve kabı tekrar fırına verin. 15-20 dakika sonra kabaklar kolayca çatal batıncaya kadar piştiğinde kabı fırından alın.
Kabakları servis kabına alın, üzerlerine önce sarımsaklı yoğurdu, sonra da kırmızı pul biber ve nane ile kızdırılmış tereyağını gezdirip servis edin. Ayrıca pişirmeyi ocakta da yapabilirsiniz.
Kaynak:Banu Yapar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.