Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Antalya | 89 yıl önce bugün güvenceye alınmıştı: Veli-Der Antalya'dan kritik açıklama

89 yıl önce bugün güvenceye alınmıştı: Veli-Der Antalya'dan kritik açıklama

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şubesi, laikliğin anayasal güvence altına alınışının 89. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı. Dernek, nitelikli ve karma kamusal eğitim hakkının ancak laiklik ile mümkün olduğunu vurguladı.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şubesi, laikliğin anayasal güvence altına alınışının 89. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı. Dernek, nitelikli ve karma kamusal eğitim hakkının ancak laiklik ile mümkün olduğunu vurguladı.

KAYNAK: Haber Merkezi
89 yıl önce bugün güvenceye alınmıştı: Veli-Der Antalya'dan kritik açıklama

Laiklik ilkesinin 5 Şubat 1937 tarihinde Anayasa’nın başlangıç kısmına eklenerek Cumhuriyet’in temel niteliklerinden biri olmasının üzerinden 89 yıl geçti. Veli-Der, bu özel gün dolayısıyla laikliğin toplumsal yaşamdaki önemine dair görüşlerini paylaştı.

Kamusal alanın aydınlık teminatı

Veli-Der tarafından yapılan açıklamada, laikliğin eğitim başta olmak üzere tüm kamusal alanın akıl ve bilim ışığında düzenlenmesinin teminatı olduğu belirtildi. İlkenin, bilimsel esaslarla toplumsal yapıyı şekillendiren bir dayanak olduğu ifade edildi.

Kadın ve çocuk yaşamına vurgu

Güncel küresel örneklere değinilen açıklamada, Afganistan ve Suriye’de yaşanan durumların laikliğin zayıflatılmasının sonuçlarını gösterdiği dile getirildi. Bu tür örneklerin, en başta kadınların ve çocukların yaşam koşullarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

Karma ve nitelikli eğitim hakkı

Dernek, çocukların sahip olduğu nitelikli ve karma kamusal eğitim hakkının ancak laiklik ilkesinin tam uygulanmasıyla sağlanabileceğini yineledi. Laikliğin aynı zamanda toplumsal barışın, birlikte yaşamanın ve vatandaşlar arasındaki eşitliğin vazgeçilmez bir güvencesi olduğu aktarıldı. Veli-Der, açıklamasını laikliği savunmaya devam edeceklerini belirterek sonlandırdı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız