Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aykut Kaya, yıkılarak yeniden yapılması planlanan Antalya Arkeoloji Müzesi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na taşıdı. Kaya, "Antalya’ya dünya ölçeğinde ses getirecek bir müze yapılmalı" çağrısında bulundu.
Türkiye'nin ulusal proje yarışmasıyla inşa edilen ilk müze binası olan, 1975 yapımı Antalya Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yıkılarak yeniden yapılmak isteniyor.
CHP'li Kaya'dan TBMM'de Antalya Müzesi Çağrısı
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 1975 yılında açılan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılarak yerine yenisinin yapılmasını planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı uyardı. Mevcut müzenin hem yapı hem de alan olarak Antalya gibi tarihi zenginliğe sahip bir kent için yetersiz olduğunu aktaran Kaya, aynı yere yapılacak yeni müzenin kısa sürede yine ihtiyacı karşılayamayacağına dikkat çekti.
"Kamu İsrafı Olur"
Antalya’daki arkeolojik kazıların devam ettiğini ve müze envanterinin her yıl genişlediğini hatırlatan CHP'li Aykut Kaya, “Aynı yere yapılacak yeni müze, mevcut eserleri bile zor sığdırır. Yeni yapı da yakında yetersiz kalacaktır. Bu da kamu israfı olur” diye konuştu.
“Antalya Müzesi Alanı Büyütülmeli, İkonik Bir Müze Yapılmalı”
Antalya Arkeoloji Müzesi alanının Karayolları tesisleri ve Turizm Uygulama Oteli’ne komşu olduğunu kaydeden Vekil Kaya, bu alanların projeye dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu şekilde Antalya’ya yakışan, dünya çapında ses getirecek ikonik bir müze yapılabilir” ifadelerini kullandı.
“Mimarlar Kadar Müzeciler ve Arkeologlar da Sürece Dahil Olmalı”
Müze tasarımıyla ilgili önemli bir noktaya daha vurgu yapan Kaya, “Müze binası, sadece mimariyle değil, içindeki eserlerle anlam kazanır. Bu yüzden tasarım sürecine müzeciler ve arkeologlar da mutlaka dahil olmalıdır” dedi.
“Antalya’nın Kültürüne, Turizmine, Marka Değerine Ne Katıyor?”
Antalya Milletvekili Aykut Kaya konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Ben yapılacak müzenin Antalya’ya katkısına bakarım. Kültürümüze, turizme, kent markamıza nasıl bir değer katıyor, önemli olan budur. Sonuçta müzeler şehrin en önemli anıtsal yapılarıdır. Dünya çapında ses getirecek mi, ona bakarım. Çünkü Antalya, dünyanın en güzel şehirlerinden biridir.”
Antalyalılar Müzenin Yıkımına Karşı
Diğer yandan kentte ciddi tartışmalara neden olan bu girişime karşı sert tepki göstererek kültürel mirasın korunması gerektiğini savunan akademisyenler, arkeologlar ve kent sakinleri, müzenin mevcut yapısının tarihi değer taşıdığını ve yıkım yerine güçlendirme ya da restorasyon gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini savunuyor.
"Kent Hafızasını Silmeyin"
Nisan ayında Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği (Akdeniz SMD) tarafından ‘Antalya Müzesi’ni Yeniden Düşünmek’ konulu panel düzenlemiş, kentin hafızası konumundaki müze mücevher kutusuna benzetilerek, müzenin yenilenmesi veya korunması noktasındaki kararların ortak akılla alınması ve asla yıkılmaması gerektiğine dikkat çekilmişti.
Efsane Başkan Selahattin Tonguç'dan Antalya Müzesi Çıkışı
Ayrıca usta Gazeteci Uğur Dündar'a konuyu yorumlayan Antalya’nın efsane Başkanı Selahattin Tonguç, “Siz sırtlanlar gibi ranta üşüşüp düzeninizi kurarken, elbette bu toplumsal çöküşü görmezden geliyorsunuz. 84 yaşında bir yurttaş olarak herkesi Antalya’nın kıyılarına ve Antalya Müzesi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.