Türkiye’nin ve Antalya’nın olası bir büyük depreme hazırlıklı olmadığını söyleyen Bayram Ali Çeltik, bilimsel çalışmalar incelendiğinde Antalya’da risk alanlarının Batı bölgesinde daha çok rastlandığını açıkladı. Çeltik, “Özellikle Kaş, Finike, Demre, Kumluca ilçeleri çok daha riskli. Fakat bina zemin ilişkisi anlamında değerlendirildiği zaman en riskli alanlar; Finike, Kumluca, Kemer diyebiliriz. Aynı şekilde Doğu bölgesinde zemin açısından değerlendirildiği zaman; Serik, Alanya, Manavgat ilçeleri risk altında” dedi.

ALAN UYGUN DEĞİL

Bayram Ali Çeltik, deprem toplanma alanlarının Antalya’da yeterli olmadığının altını çizerek aynı zamanda ülkenin genel bir problemi olduğunu söyledi. Çeltik, “Deprem toplanma alanlarına bugün baktığımız zaman, bu yerler ya park alanı olmuş ya da inşaat kazı alanları olmuş. Resmiyete bakıp deprem toplanma alanlarına gittiğiniz zaman bu amaç içi uygun olmayan yerler olduğunu tespit ediyorsunuz. Deprem toplanma alanları için uygun yolların olması gerekiyor. Depremden sonra yolların etkilenmemesi gerekiyor. Bu alanlar, insanların orada birkaç gün kalabileceği, alt yapısının olduğu yerler olarak tanımlanıyor ancak bugün gördüğümüz şey, binaların çok yoğun olduğu yerlerde toplanma alanlarının olduğu. Aslında deprem anında binaların yıkılmasıyla bu yerlere ulaşım zorlaşacaktır” diye ifade etti.

“YENİ ŞEHİRLER KURULMALI”

Yeni yapılaşmaya açılacak ve yeni nüfusu belirlenmiş alanlara öncelik olarak daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin önemini vurgulan Çeltik, yeni binalar, kurumlar, sosyal tesis alanları planlanırken deprem toplanma alanlarının net olarak belirlenmesi gerektiğini ve büyütülerek korunması gerektiğinin altını çizdi. Çeltik, “Yapılacak olan sosyal tesisler aynı zamanda deprem toplanma alanı olarak tasarlanmalıdır. Mevcuttaki durumda ise tabi ki bir dönüşüm olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü kuruldu. Bu müdürlüğün iyi çalışması gerekiyor. Öncellikle Antalya’nın bir alt yapısı çıkartılmalı. Bütün veriler konum, binalar ve zeminler açısında değerlendirilmeli. Öncelikle bu alanlar dönüştürülmelidir. Hatta bazı alanlar başka yere taşınılmalıdır. Bir de artık yeni şehirler, yeni şehir merkezleri kurmamız gerektiğini de düşünüyorum. Şehir merkezlerini belki de çok daha güvenli alanlara taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Bu Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarla bu alanlar belirlenecek ve bununla birlikte bir karar verilecek. Yani dönüşümler gerçekleşecek ve taşınmalar gerçekleşecek. Bu açıdan deprem şube müdürlüğünü önemsiyoruz” dedi.

“2 – 3 YILLIK BİR SÜREÇ”

 Deprem Master Planı’nda deprem toplanma alanlarına değinildiğini söyleyen Çeltik, “Bir rapor hazırlandı ve şu an değerlendiriyor, bunun devamı gelecek. Tabi bu 2 – 3 yıllık bir süreç. Bu süreç sonrasında bunlar net olarak ortaya konulması gerekiyor” dedi.

BİLİNÇLENDİRME ÖNERİLERİ

Bayram Ali Çeltik, insanları deprem toplanma alanları konusunda daha bilinçli biri haline getirebilmek için çözüm önerilerinde bulundu. Çeltik, “Uygun levhalar yapılabilir, sosyal medyada tanıtımlar yapılabilir. İnsanların deprem toplanma alanlarına nasıl gidilebileceğini sosyal medyadan veya televizyonlar aracılığıyla duyurabilirler” diye açıkladı.

Buse Yeşil