Türkiye genelinde uyuz vakalarında gözlemlenen artışa vurgu yapan VM Medical Park Samsun Hastanesi Cildiye Uzmanı Prof. Dr. Zennure Takcı, vatandaşları uyuzdan korunma konusunda bilgilendirdi. Prof. Dr. Takcı, uyuz hastalığının 30 ila 50 yılda bir döngüsel olarak artış gösterdiğini ve şu anda toplumun bu artış dönemini yaşadığını belirtti.

Uyuza karşı alınacak tedbirler neler?

Uyuz hastalığına karşı alınabilecek önlemleri anlatan Prof. Dr. Zennure Takcı, kış aylarında kıyafet deneme kabinlerinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. "Eğer deneme kabinini kullanan kişi uyuz hastasıysa, parazit yükü fazla ise kıyafetlere bulaşma riski bulunabilir" diyen Takcı, restoranlarda kullanılan ortak şalların uyuz bulaştırabileceğine dikkat çekti.

Cildiye Uzmanı Prof. Dr. Zennure Takcı

Uyuz, hayvanlardan bulaşır mı?

Uyuz hastalığının hayvanlardan bulaşmadığını vurgulayan Prof. Dr. Takcı, "Uyuz paraziti 'sarcoptes scabiei' sadece insanlarda ürer ve hayvanlardan bulaşmaz. Bu nedenle hayvanlarla temasın uyuz bulaşma riski yaratmadığını bilmeliyiz" dedi.

Uyuz ne kadar zamanda belirti gösterir?

Prof. Dr. Takcı, uyuz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasının 2 ila 3 haftayı bulabildiğini belirterek, "Uyuz hastalığı yakın temasla bulaşır ve karşıdaki kişide hemen kaşıntı başlamaz. Bu nedenle uyuz hastalığı teşhisi konulan kişilerin aile bireylerinin de tedavi alması önemlidir" şeklinde konuştu.

Son olarak, Prof. Dr. Zennure Takcı, vatandaşları özellikle kış mevsiminde kıyafet deneme kabinlerinden, ortak kullanılan şallardan ve çocukların kıyafetlerinden dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kaynak: İHA