TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2023/2 dönemi bilimsel değerlendirme sonuçlarına göre, Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin başvurduğu iki proje destek almaya hak kazandı.

‘Kent Enstitüsü’ Önerisi Gündemde ‘Kent Enstitüsü’ Önerisi Gündemde

Projelerin Detayları

Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kaya danışmanlığında, bölüm öğrencileri Emine Aydın ve Esra Bamyacı’nın geliştirdiği "Ejder meyvesinden farklı tatlarda tropikal meyve sosu ürünleri geliştirme ve mutfakta çeşitli uygulamaları” başlıklı proje ile Erolcan Beypazarlı ve Şelale Beyza Topan’ın geliştirdiği “Spirulina ve Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) ile Besin içerigi ve Fonksiyonel Bilesenlerce Zengin, Düsük Kalorili Alternatif Türk Lokumu Ürünü Gelistirme ve Bazı Kalite Özelliklerinin Değerlendirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Projelerin Hedefleri

Projelerin danışmanı olan Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kaya, projelerin hedefinin besin değeri yüksek gıdalar üretmek olduğunu belirtti. Ayrıca, projelerin yerel üretimin değerlendirilmesi, sağlıklı ve besleyici fonksiyonel gıda gibi konuları ön plana çıkartmayı hedeflediğini söyledi.

Öğrencilerin Düşünceleri

Projelerin yürütücüleri olan öğrenciler, projelerinin Alanya’da tropikal meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek ve Alanya’nın zengin tarımsal faaliyetlerini tanıtmak olduğunu belirttiler. Ayrıca, projelerinin ülkemizde son yıllarda oldukça popüler hale gelen tropik ejder meyvesinin hem sağlığa yararlarını araştırmayı hem de mutfaklara farklı reçeteler kazandırmayı hedeflediğini söylediler.

Kaynak: Haber Merkezi