Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok öneri araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 18. gün iftar menüsü önerimizde; Zetiyani , Etli Yaprak Dolması, Taze Fasulye Diblesi ve Fındıklı Kadayıf var.  Kültür Portalı'ndan Tavuklu Düğün Çorbası, Araka, Amasya Keşkeği, Kalburabastı tarifleri aşağıda...

Zetiyani 

Zetiyani İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 çay kaşığı Safran
Yarım kilo  iç Ceviz
Sarımsak (2-3 diş)
1 bütün tavuk ve tavuk suyu
Tuz

Zetiyani Nasıl Yapılır?

Bütün tavuk bir tencerede haşlanır. Haşlanan tavuk soğuduktan sonra didiklenir. Mutfak robotunda ceviz, safran, sarımsak hazır tavuk suyumuzla birlikte çekilir. Bu karışım bir kaba konur ve içerisine didiklediğimiz tavuğu ilave edilir. Zetiyani dinlenmesi için buzdolabına konur ve soğuk servis edilir.

Etli Yaprak Dolması 

Etli Yaprak Sarması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 kg asma yaprağı 
1 kg yağlı kıyma 
4 baş kuru soğan 
3 adet domates 
2 su bardağı pirinç (isteğe göre bulgur) 
2 yemek kaşığı domates salçası 
2 yemek kaşığı tereyağı sıvıyağ 
1/2 su bardağı su 
Kırmızı tozbiber 
Karabiber 
Tuz 
1 baş sarımsak

Etli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Asma yaprakları sıcak suda 15 dakika haşlanır. Dolma iç harcı: kuru soğanlar ince doğranır, domatesler küp küp doğranır. Pirinç, baharatlar, kıyma, soğan, domates, sıvıyağ ve su ile bütün malzeme yoğrulur. Arzu edilirse ince kıyılmış taze nane, maydanoz, dereotu ilave edilebilir. Hazırlanan harç asma yaprakları ile tombul bir parmak kalınlığında sarılır. Dolmaların pişirileceği tencerede tereyağı ile salça kavrulur. Üzerine dolmalar dizilir ve sıcak su ilavesi ile pişirilir. 

Gendeme çorbası ya da Töğmeken denediniz mi? 28. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri Gendeme çorbası ya da Töğmeken denediniz mi? 28. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri

Taze Fasulye Diblesi 

Taze Fasulye Diblesi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 kg taze fasulye
1 su bardağı pirinç
2 baş soğan
2 orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı

Taze Fasulye Diblesi Nasıl Yapılır?

Taze fasulye yıkanır ayıklanır ince ince doğranır. Soğan ve domatesin kabukları soyulur doğranır. Tencereye soğan, taze fasulye, domates ve ayıklanmış yıkanmış pirinç sırasıyla yerleştirilir. Üzerine tuz, karabiber ilave edilerek 1 bardak su ile orta ısıda pişirilir. Üzerine tavada eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. 

Fındıklı Kadayıf 

Fındıklı Kadayıf  Malzemeleri Nelerdir? 

1/2 kg kadayıf
4 yemek kaşığı tereyağı
Çekilmiş fındık
5 su bardağı şeker
5 su bardak su
Limon suyu

Fındıklı Kadayıf  Nasıl Yapılır?

Kadayıflar tepsiye düzgün bir şekilde döşenir. Üzerine tereyağı parçaları dağıtılarak fırına sürülür. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Şekere su karıştırılarak bal haline gelinceye kadar kaynatılır. içerisine bir kaç damla limon suyu ilave edilir. Soğumaya bırakılır. Kadayıflar tam soğumadan ılık haldeyken üzerine şerbeti ilave edilerek soğumaya bırakılır. Arzu edilirse üzerine çekilmiş fındık dökülerek servis yapılır.

Kaynak: Haber Merkezi