Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Adana | Adana’da Sulama Kanalları Doldu Taştı: Tehlikeli Serinlik

Adana’da Sulama Kanalları Doldu Taştı: Tehlikeli Serinlik

Adana’da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte vatandaşlar serinlemek için sulama kanallarına yöneldi. Tehlikelere rağmen tercih edilen kanallar, kentte adeta ücretsiz havuz haline geldi.

Adana’da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte vatandaşlar serinlemek için sulama kanallarına yöneldi. Tehlikelere rağmen tercih edilen kanallar, kentte adeta ücretsiz havuz haline geldi.

Adana’da Sulama Kanalları Doldu Taştı: Tehlikeli Serinlik

Adana’da yaz aylarının etkisini artırmasıyla birlikte hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı. Kavurucu sıcağa maruz kalan vatandaşlar, serinlemek için çareyi sulama kanallarında buldu. Tehlikeli olmasına rağmen özellikle öğle saatlerinde kent genelindeki birçok sulama kanalı, serinlemek isteyenlerle dolup taştı.

Bu yaz, Adana’da yaşanan sıcak dalgası dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yerel ölçümlerde hava sıcaklığının 45,1 °C seviyelerine çıktığı kaydedildi. Bu değerle birlikte, 2025 yılı yazında Adana’daki sıcaklıklar, geçmiş yıllardaki 43,2 °C gibi rekorları da geride bırakarak son yılların en yüksek düzeyine ulaştı.

Adana’da Sulama Kanalları Dolu Taştı Tehlikeli Serinlik (3)

Tehlikeye Rağmen Serinlik Arayışı

Sulama kanallarının tehlikeli olduğu bilinse de Adana’da yaşayan birçok vatandaş için bu kanallar alternatif yüzme alanı haline geldi. Sıcak havuzlara gitmek yerine ücretsiz olduğu için tercih edilen bu alanlar, ölümle burun buruna serinlik sunuyor.

44 yaşındaki Serdar Ünal, yıllardır sulama kanallarında yüzdüğünü ifade ederek, “1988’den beri burada yüzüyorum. Eskiden dere vardı, orada öğrendik yüzmeyi. Kramplar girdiği zaman ölüme neden olabiliyor. Az önce karşıya gidip geldim, kramp girseydi ölmüştüm. Ama korkmuyoruz, Allah’a şükür,” dedi.

Adana’da Sulama Kanalları Dolu Taştı Tehlikeli Serinlik (4)

‘Ölmekten Korkmuyorum, Allah Var’

Sulama kanalında serinleyen bir diğer vatandaş Muhammet Halid ise yüzmeyi bildiği için korkmadığını söyleyerek, “Hava çok sıcak, havuzlara zam gelmiş 150 TL olmuş. Burada yüzmekten korkmuyorum. Ölmekten de korkmuyorum, Allah var niye korkayım?” ifadelerini kullandı.

Her Yıl Yüzlerce Can Kaybı

TÜİK ve AFAD verilerine göre, Türkiye genelinde deniz dışındaki su kaynaklarında—barajlar, göletler, dereler ve sulama kanalları dahil olmak üzere—her yıl ortalama 900 kişi boğularak hayatını kaybediyor. Bu verilere göre özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, sulama kanallarında yaşanan boğulma vakalarının daha yaygın olduğu vurgulanıyor.

Yerel medya kaynaklarına göre yalnızca 2025 yılı içerisinde kaynaklardan alınan bilgilere göre Adana’da sulama kanallarıyla bağlantılı en az 5 ölüm vakası yaşandı. Bu ölümlerin bir kısmı serinlemek için suya giren çocuklar ve gençlerden, bir kısmı ise kazayla kanala düşen araçlardan kaynaklandı. Bu durum, sulama kanallarının halk sağlığı açısından taşıdığı riskleri bir kez daha gündeme getirdi.

Uzmanlardan Uyarı!

Uzmanlar, sulama kanallarında yüzmenin ölüm riski taşıdığına dikkat çekerek vatandaşların alternatif ve güvenli yüzme alanlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle çocuklar ve yüzme bilmeyen bireyler için bu tür alanlarda serinlemeye çalışmanın sonu ölümle bitebiliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız