Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Antalya | SES Antalya Şubesi'nden Asgari Ücret Tepkisi!

SES Antalya Şubesi'nden Asgari Ücret Tepkisi!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, uygulanan 2025 asgari ücret rakamına sert tepki gösterdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, uygulanan 2025 asgari ücret rakamına sert tepki gösterdi.

SES Antalya Şubesi'nden Asgari Ücret Tepkisi!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, uygulanan 2025 asgari ücret rakamına sert tepki gösterdi. Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, yoksulluk ve açlık koşullarına karşı genel grev ve direniş çağrısı yaptı.

Asgari Ücret Eleştirisi: “Emek Karşıtı Politikalar Sürdürülüyor”

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, mağaza binasında basın toplantısında, 2025 yılı için kaydedilen 22 bin 104 TL minimum ücret kritikti. Taşer, asgari ücret artışının emekli ve kamu çalışanlarının maaşlarına ilişkin zamların da habercisi olduğunu belirtti.

"İktidar-IMF-İşveren ittifakı, emeği yok sayan bu rakamı açıkladı. Çocuklarına harçlık olarak bu kadar para verenler, milyonları açlığa mahkûm etti," diyen Taşer, kadınların gerçek harcamalarının karşılıklı ezilmişliğini artırdığını söyledi.

Enflasyon Gerçekleri ve Maaş Erimesi

SES Antalya Şubesi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyon rakamlarının, bağımsız verilerle örtüşmediğini savundu. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) her yıl TÜİK rakamlarına göre enflasyonun çok üzerinde olduğu belirtildi:

  • 2020: TÜİK %14,6, ENAG %36,72
  • 2021: TÜİK %36,08, ENAG %82,81
  • 2024: TÜİK %47,9, ENAG %86,76

Taşer, bu farklı maaşların alım gücünü nasıl erittiğini açıkça gösterdiğini belirterek, "Son yıllarda uygulanan politikalar, asgari ücret ortalama ücrete dönüştürüldü" dedi.

Asgari Ücreti Sanatları ve Yaşam Maliyeti

SES'in açıklamasında, dört kişilik bir yoksulluk sınırının 29 bin 200 TL, yoksulluk sınırının ise 78 bin 617 TL olduğuna dikkat çekildi. 22 bin 104 TL olarak kaydedilen asgari ücretin bu şekilde çok altında tutulduğu belirtildi.

Ayrıca, 2024 yılı sonundaki kira artışlarının %60,45 oranında olduğunu vurgulayan Taşer, asgari ücretin büyük kısmının sadece kira için harcanacağını, kalan kısmının ise yaşam masraflarını karşılamaya henüz yetmeyeceğini söyledi.

Genel Grev ve Direniş Çağrısı

Kaan Taşer, üyelerinin tüm bu koşulların karşılanmasının sessiz kalmaması gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı:

"Genel grev ve genel direniş, bu yoksulluk ve açıklığa verilecek en doğru cevap olacaktır. 6-10 Ocak 2024 Katılımcılar arasında iş bırakma eylemleriyle itirazımızı yükselteceğiz. Tüm emek örgütlerini bu mücadeleye katılmaya çağırıyoruz."

"Birleşe Birleşe Kazanacağız"

SES Antalya Şubesi, insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebini yineleyerek, emeğin hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Taşer, "Ya hep birlikte kaybedeceğiz ya da birleşe birleşe kazanacağız" diyerek dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız