Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde, tarihî bir zenginliği temsil eden Kuyulu köyü sınırlarında yer alan Turuş Kaya Mezarları, son üç yılda gerçekleştirilen temizleme ve kazı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalarda, 60 mezar ortaya çıkarıldı. Bu yılın Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında ise şimdiye kadar 2 kaya mezarı gün ışığına çıkarıldı ve temizleme işlemleri sürüyor.

AKD'den Ögretmenlere 'Mavi Beceriler' Eğitmen Eğitimi AKD'den Ögretmenlere 'Mavi Beceriler' Eğitmen Eğitimi

A W196410 05

Tarihî Bir Zenginliğin Yeniden İncelenmesi

İlk kazıların 1999 yılında gerçekleştirildiği Turuş Kaya Mezarları, uzun bir aranın ardından 2021 yılında Kommagene Canlandırma Projesi kapsamında yeniden gündeme geldi. Şimdiye kadar 10 dönümlük bir alanın temizlendiği çalışmalarda, mezarların içerisindeki taş ve toprak yığınları gideriliyor. Ayrıca, yağmur sularının mezarları etkilememesi için üstte drenaj sistemi oluşturuluyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar devam etmesi planlanıyor.

A W196410 04

Farklı Mimari Özellikler ve Tarihî Bezeme İşçiliği

Adıyaman’ın önemli tarihî yapılarından biri olan Turuş Kaya Mezarları, her birinde farklı mimari özellikler ve tarihî bezeme işçiliği barındırıyor. Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu bilinen bu mezarlar, arkeologlar için büyük bir öneme sahip.

A W196410 01

Yetkililerin Açıklamaları

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını belirterek, 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazıların 2021 yılında tekrar başladığını ifade etti. Alkan, "3 yıl boyunca aralıksız devam eden kazılar sonucunda yaklaşık 10 dönümlük bir alanın temizliği yapıldı. Mezar odalarını gün yüzüne çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı ortaya çıkartılmıştı, bu yıl ise şimdiye kadar 2 adet kaya mezarını açığa çıkardık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA