Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Erhan Şimşek, tüp bebek tedavisinde 1 veya 2 kez başarısız olmanın beklenebilir bir durum olduğunu vurgulayarak, bu durumun çocuk olmayacağı anlamına gelmediğini belirtti.
Doç. Dr. Şimşek, tüp bebek merkezlerine yapılan başvuruların önemli bir kısmının tüp bebek denemiş ancak gebe kalamamış ailelerden oluştuğunu açıkladı. Bu ailelerin çoğu, en yüksek teknoloji ve başarılı yöntem olan tüp bebek tedavisini deneyip sonuç alamamanın çaresizliğini yaşayabiliyor.
Ailelerin Duygusal Yolculuğu ve Doğru Bilgilendirme
Doç. Dr. Şimşek, çocuğa ulaşmada en etkili yöntem olan tüp bebek tedavisini deneyip gebe kalamayan ailelerin depresyona girebileceğine ve olumsuz düşüncelere kapılabileceğine dikkat çekti. Tedavinin başarı şansının değişken olduğunu belirterek, hastaların doğru bilgilendirilmesi ve sabırla devam etmeleri için motivasyon sağlanması gerektiğini söyledi.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Şansı ve Süreç
Doç. Dr. Şimşek, tüp bebek tedavisinin başarı şansının yüzde 40 ila 55 arasında değişebileceğini ifade etti. Bu oranın hastanın yaşına, sperm sayısına, yumurta sayısına ve rahim yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini belirtti. 35 yaşın altındaki, yumurta seviyesi yeterli, eşinin sperm sayısı iyi olan kadınlarda, 6 - 8 ay içerisinde 3 kez tüp bebek denemesinde gebe kalma şansının yüksek olduğunu ekledi.
Başarısızlıkların Nedenleri ve Çözümler
Tüp bebek başarısızlıklarının az yumurta veya az sperm, döllenme problemleri ve embriyo kalitesinden kaynaklanabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Erhan Şimşek, bazı durumlarda ise yumurta ve spermin iyi olmasına rağmen gebelik oluşamayabileceğini belirtti. Laboratuvar ortamında döllenmiş embriyonun rahimde tutunabilmesi için beklenmesi gerektiğini ifade etti ve bu süreçte müdahale şansının olmadığını ekledi. Ayrıca, bazı hastalarda rahmin bebeği kabul etmemesinin gebeliği engellediğini söyledi.
Her Hastanın Durumu Farklı
Doç. Dr. Şimşek, her hastanın tüp bebek başarısızlığının farklı olduğunu vurgulayarak, başarısızlıkla sonuçlanan denemelerin ardından nedenlerin araştırılması ve hedefe yönelik bir tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Az sperm veya az yumurta sorunu yaşayan hastaların doğurganlık şansını artırmak için çip yöntemi veya embriyoskop gibi ek yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, tüp bebek teknolojilerinin iyi uygulandığı ve deneyimli hekimlerin bulunduğu merkezlerin tercih edilmesinin tedavi başarısını artırabileceğini ifade etti.