RÖPORTAJ: Kubilay ELDEMİRCİ
İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisinin kesinlikle cerrahi bir işlem olduğunun altını çizen Köylüoğlu, “Oraya merhem sürmek, antibiyotik kullanmak sorunu çözmez. Kuaförlerde pedikür yaptırmakta çözüm değildir, hatta problemi büyütebilir bile” dedi.

Çevremizde tırnak batması olan, bu yüzden hayat konforu azalan hatta batık tırnak sebebiyle rahat bir uyku bile uyuyamayan kişiler duyuyor, böyle insanlarla karşılaşıyoruz. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak merak ettiklerimizi öğrenmek ve okuyucularımızda bir farkındalık yaratmak istedik.

Antalya Med Star Yıldız Hastanesi’nde Ortopedi Uzmanı Dr. Feza Köylüoğlu, çok sayıda tırnak batması hastasını başarıyla tedavi etmiş bir hekim.  

 

-Sayın Köylüoğlu, nedir bu tırnak batması? Çok duyuyoruz biz. Gerçekten toplumda çok mu                   görülüyor ve çok ağrı verici bir rahatsızlık mı?

Tırnak batması,  özellikle ayak başparmak tırnağının iç veya dış kenarında şişlik, kızarıklık ve acıyla kendini belli eden bir enfeksiyondur. Mekanik olarak tırnak kenarının ete batmasıyla başlar. Şikayet ve bulgular artarak seyreder. Başlangıçta sadece sert bir yere dokununca olan ağrı bir süre sonra akıntısıyla çorabı kirleten ciddi bir enfeksiyon haline gelir. Aşağı yukarı her yaş grubunda görülür.

 

-Sebebi ne acaba?  Niçin tırnağımız batar?

Birçok sebebi var. Ancak benim gözlemime göre; en sık sebep, dar ayakkabı giymek, tırnakların uygunsuz kesilmesi ve ilginç bir şekilde çok terleyen ayaklardır. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda bir şekilde tırnak batması gelişiyor.

 

-Tırnak batmasından korunmak için neler yapılabilir?

Biraz önce belirttiğim sebeplerden kaçınmak lazım. Dar ayakkabı giymemek, tırnakları uzun kesmek, aralıklarla ayağı havalandırmak gibi.  Benim bu konuları anlattığım www.fezakoyluoglu.com isimli web sitem var. İhtiyaç duyanlar, oradan ayrıntılı bilgi edinebilir.

 

-Tırnak batması nasıl tedavi ediliyor? Siz nasıl bir uygulamaya yapıyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek lazım. İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir. Oraya merhem sürmek veya antibiyotik kullanmak sorunu çözmez. Veya kuaförlerde pedikür yaptırmakta çözüm değildir, hatta problemi büyütebilir bile.  Çünkü sorunun temelinde, tırnağın bir parçasının mekanik olarak ete girerek iltihap oluşturması yatmaktadır. Minik bir cerrahi müdahale ile bu mekanik engel ortadan kaldırılırsa sorun çözülmüş olur. Tedavide, birçok yöntem var. Hastanelerde en sık uygulanan, batık kısmın alınması ve oraya dikiş atılması. Bu yöntemin nüks yani tekrarlama ihtimali fazla. Bir de gittikçe popüler hale gelen tırnağa tel takılması işlemi var. Bu tırnak yatağını genişletme prensibine dayanıyor. Yapılacak işlemlerden korkan hastalara,  tel takılması cazip geliyor. Ancak uzun ve zahmetli bir işlem ve nüks yani tekrarlama oranı fazla olan bir yöntem.

 

-İşlem sonrası tekrarlama olabilir öyle mi?  

Uygun bir işlem yapılmazsa büyük ihtimalle tekrarlıyor. Onun için yapılan işlemin en önemli başarı ölçütlerinden birisi, nüks yani tekrarlama ihtimalinin olabildiğince az olması.

 

-Siz tekrarlama olmasın diye ne yapıyorsunuz?

Biz, fenol ile matrisektomi denilen bir yöntem uyguluyoruz. Tırnak kenarındaki sadece batık kısmı köke kadar alıyoruz ve buradan bir daha tırnak çıkıp batık oluşturmasın diye yerini kimyasal bir madde ile körlüyoruz. Sonuçlar çok iyi.

 

-Fenol ile matrisektomi, yeni bir yöntem mi?

Hayır, yeni bir yöntem değil. Ancak çok uygulanmıyor. En büyük sebebi devlet ve üniversite hastanelerinde bu hastalar yoğunluk sebebiyle gereken ilgiyi görmüyorlar. Ya basit bir merhemle geçiştiriliyor ya da yeterli deneyim oluşturulamadığı için çok ağrılı ve yetersiz bir işlemle hastalar evine gönderiliyor. Çünkü tırnak batması müdahalesi sırasında parmağın hiç ağrı duymayacak hale getirilmesi bile bir tecrübe gerektiriyor ve ne yazık ki bize gelen hastalardan anladığımız kadarıyla hastaların büyük kısmı anestezi işlemi tam oluşmadan müdahale görüyor. Hastalar hem çok acı çekiyor hem de bu sebeple eksik işlem yapılmış oluyor.

 

Sayın hocam tırnak batması olan hastalara ne öneriyorsunuz?

Öncelikle çok vaka yaparak tecrübe edinmiş bir hekim aramalarını öneririm. İşlemin ağrısız olması çok önemli bir konudur ve bizim hastalarımızda bu, tam olarak sağlanır. Müdahale sonrası pansuman, dikiş alınması gibi hastayı uğraştıracak konular olabildiğince az olmalıdır. Kozmetik yönden, herhangi işlem yapıldığına dair iz kalmamalıdır.  Ve fayda-maliyet kıyaslaması yapıldığında avantajlı çıkmalıdır.  Fenol ile matrisektomi yöntemi tüm yöntemler arasında her açıdan mükemmele yakın tek yöntemdir. Bu yöntemi araştırsınlar ve tercih etsinler.

                  

Editör: TE Bilisim