Tarihi Kentler Birliği 2. Olağan Meclis Toplantısı başladı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Marmaris Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, üye belediyeler ve yönetim kurulu üyeleri ile Birlik Başkanı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı.

Tarihi Kentler Birliği 2 Olağan Meclisi Marmariste Başladı 2

Ahmet Aras: Muğla Kültür, Tarih, Gastronomi ve Sanatta da Tanıtılmalı

Birlik Meclis Toplantısı'nda tarihî ve kültürel mirası koruma ve tanıtma konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın 8 bin yıllık kesintisiz yerleşimi ve Akdeniz'in önemli kültürel merkezlerinden biri olduğunu söyledi ve bu mirası geleceğe taşımak için ulusal ve uluslararası iş birliklerini güçlendirme çabalarının devam ettiğini belirtti.

'Muğla'nın sadece turizm değil, kültür, tarih, gastronomi ve sanat alanlarında da tanıtılması gerektiğini' vurgulayan Başkan Aras, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Letoon Kutsal Alanı, Beçin Ortaçağ Kenti gibi önemli değerlerle Muğla'nın dünya kültür mirasına katkı sağladığına değindi. Başkan Aras, Muğla'nın Tarihi Kentler Birliği ile yürüttüğü projeler hakkında da bilgi vererek, 2024 yılında Fethiye Kayaköy, Menteşe Ağa Bahçesi Konağı ve Azize Meryem Kilisesi restorasyon projelerinin başarıyla tamamlandığını ve bu projelerin 'Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldüğünü hatırlattı. 

Tarihi Kentler Birliği 2 Olağan Meclisi Marmariste Başladı 3

Mansur Yavaş: Milli Mirasımıza Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da 8 Haziran 2020'de başkanlık görevine seçilmesinin ardından, birliğin yürüttüğü projeler ve tarihi mirasın korunması için yapılan çalışmaları anlattı. Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşunun 2000 yılına dayandığını ve bugüne kadar önemli adımlar atıldığını ifade eden Mansur Yavaş, birliğin tarihi ve kültürel varlıkların korunmasında öncü bir rol oynadığını, 1999 yılında Beypazarı'nda başlatılan dış cephe yenileme çalışmalarının bu sürecin ilk örneklerinden olduğunu belirtti.

Tarihi Kentler Birliği'nin bugüne kadar 120 toplantı gerçekleştirdiğini, 5 bin uzmana eğitim verdiğini ve birçok kültürel projenin hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Mansur Yavaş, yerel yönetimlere tarihi mirası koruma noktasında büyük sorumluluklar verildiğini, Milli Mücadele Rotası gibi projelerle, tarihi olayların sahiplenilmesini ve kültür turizminin desteklenmesini hedeflediklerini kaydetti. 

Üç gün sürecek olan Tarihi Kentler Birliği Meclisi Toplantısı konuşmaların ardından ödül töreni ile sürdü, sunum ve tanıtımlar sonrasında Marmaris Kale İçi gezisi ile devam etti.

Tarihi Kentler Birliği 2 Olağan Meclisi Marmariste Başladı 4

Muğla Yatağan'da Mermer Bloğu İşçinin Üzerine Düştü! Muğla Yatağan'da Mermer Bloğu İşçinin Üzerine Düştü!

Tarihi Kentler Birliği Nedir?

Tarihi Kentler Birliği, 2000 yılında kuruldu. kültürel mirası koruma çalışmalarını güçlendirmek amacıyla uzmanlar ve yerel yönetimleri bir araya getiren Tarihi Kentler Birliği, üye şehirlerin kültür odaklı koruma politikaları geliştirmesini teşvik ediyor ve bütüncül bir koruma yaklaşımını ele alıyor. 2009'dan bu yana ÇEKÜL Akademi ile iş birliği içinde olan Tarihi Kentler Birliği, her yıl Anadolu'nun farklı bir kentinde toplanıyor. Kent, havza, bölge ve ülke ölçeğinde stratejik planlamalar yapan Birlik, bilimsel verilerle desteklenen raporlar ve yayınlar hazırlayarak kamuoyuyla paylaşıyor. 

Muğla'nın Sakin Kenti Akyaka Sakin Günlerine Döndü Muğla'nın Sakin Kenti Akyaka Sakin Günlerine Döndü

Kaynak: İHA