AKOM’dan İstanbul ve Marmara Bölgesi İçin Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı! AKOM’dan İstanbul ve Marmara Bölgesi İçin Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!

Antalya Tabip Odası(ATO) Başkanı Adnan İş, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada,  stres, aşırı kilo ve yeme alışkanlığının halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabeti tetiklediğini belirtti.

Antalya Tabip Odası(ATO)Başkanı Adnan İş, stres, aşırı kilo ve yeme alışkanlığının halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabeti tetiklediğini vurgulayarak, “kilomuza, yiyecek içeceğimize dikkat etmek, stresten uzak durmaya çalışmak diyabeti büyük oranda engelliyor’’dedi.

ATO Başkanı Adnan İş, ’’ Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Diyabetli kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselerek hiperglisemi denilen durum oluşur’’dedi. Diyabetin birçok sebebi olduğunu belirten İş,’’ Obezite, yediklerimize dikkat etmemek diyabet riskini artıran en önemli sebeplerden bir tanesi. Ama bazı diyabet şekilleri var ki kilo ve yeme alışkanlığı ile alakası yok’’diye konuştu.

 2 ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR

Diyabetin 2 türü olduğunu belirten Adnan İş,’’ Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin zedelenmesiyle meydana gelmektedir. Hastalar, insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Tip 2 herkeste, her yerde, her yaşta diyabet teşhis edilebilir. Şişman kişiler, stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme riski daha yüksektir. Diyabeti yediklerimize dikkat ederek, egzersiz yaparak, ve kilomuzu belli seviyede tutarak engelleyebileceğimiz bir hastalık’’diye konuştu.  İş,’’ Genellikle tip 1 diyabet dediğimiz insilüne bağımlı diyabet her yaşta görülebilir. Tip 2 diyabet de orta yaşlardan sonra biraz da kilonun etkisiyle ve strese bağlı olarak ortaya çıkıyor. Yeme içme ve kiloya dikkat edilerek tip 2 diyabet hastalığının büyük çoğunluğu kontrol altına alınabilir’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ