Samsundan Anadolu'ya çıkıp; savaşıp; devleti ve cumhuriyeti kurmak; demokrasiyi getirmek!..
Günümüzde devlet, cumhuriyet ve demokrasi algısı o hale geldi, o kadar sıradanlaştırıldı ki, sanırsınız hepsini sokak satıcına satsanız iki çamaşır mandalı bile etmez. Ne acı.  Bunun nedenini çok düşünüyorum. Her şeyi birilerinin art/kötü niyetine bağlamak, biraz da işin kolayına kaçmak gibi bir şey. O yüzden, toplumumuzun oldukça büyük bir kısmı bu değerlerimize pek sıcak bakmıyor. İşin enteresan tarafı, bu kitleler, (kimseyi suçlamak ya da polemik yaratmak gibi bir derdim yok ama), toplumun milliyetçi-muhafazakar kesimi diyebileceğimiz kesimi.  Bu kesimin seçtiği iktidarlarda, söz konusu değerlerin bu hale gelinmesi için, ocağa az odun taşımadılar.  Sevgili dostlar, toplum olarak bu günlere bir ateş çemberi içinden geçerek geldik. Savaşlar, ölümler ve kan. Birimiz İzmir'in kurtuluşunu kutlarken, bir bölümümüz de, başka şeylere salavt (namaz/dua) getirmekteyiz. Lütfen, bütün olayları tarihsel akış sırasına göre düzenledim. Lütfen, sağda sola abuk subuk laf edenlere haddini bildirmek, olanları bilmekten geçiyor.  Herkes her şeyi biliyor ama bilmesi gerekenleri maalesef bilmiyoruz.
Bu yüzden, Türkiye Devleti için süreç, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsuna çıkması ile başlamıştır.  Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM), Kurtuluş Savaşını kendinin kurduğu ordu ve seçtikleri komutanlar ile/eliyle yönetmişler, yönlendirmişlerdir.  Savaşlar, TBMM'nin ve Mustafa Kemal'in öncülüğünde ve dehası ile kazanılmıştır.  Devlet ve cumhuriyet, böyle bir özlemin sonunda kurulmuştur. Çok partili Demokratik sisteme geçiş için ise, Milli şef İsmet İnönü, seçimleri DP'ye kaybedince, "Benim en büyük yenilgim, en büyük yengimdir" diyerek, demokrasi ve çok partili sistemin önemini vurgulamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletini, demokrasisini, anlamak için yaşanan süreçleri çok iyi bilmemizi ve anlamamızı gerekmektedir.

Lütfen bu kronolojik süreçleri, gereklilik durumlarına göre bir kez daha anımsayalım.

Atatürk, Anadolu ve Rumeli Halkları, bu Cumhuriyeti, bu badireleri aşarak kurdular!..

15 Mayıs 1919 İzmir'i Yunan kuvvetleri işgal etti. 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal, Samsuna çıktı. 19 Eylül 1919 Mustafa Kemal, Anadolu ve Rumeli Hukuk Cemiyeti Başkanlığına seçildi. 22 Ekim 1919 Kurtuluş savaşını İsyan Beyannamesi /Amasya Genelgesi yayımlandı.  7 Kasım 1919 Mustafa Kemal, Osmanlı Meclis-i Mebusan'ına Erzurum Milletvekili seçildi. 12 Ocak 1920 Mustafa Kemal, güvenlik nedeni ile İstanbul'a gidemediği için, toplantıya katılan Milletvekillerine Misak-I Milli kararını aldırdı.
18 Mart 1920 Meclis-i Mebusan, işgal devletlerinin baskısı ile, padişah tarafından fesih edildi(süresiz kapatıldı) 23 Nisan 1920 Mustafa Kemal, ulusal Kurtuluş savaşının sürdürülmesi için, Meclis-i Mebusan'ın Ankara'ya gelecek Vekilleri ve Bölgelerden gelen temsilciler ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni(TBMM) Açmıştır. 11 Mayıs 1920 Mustafa Kemal, İstanbul Hükümetince idam cezasına çarptırılmıştır. 24 Mayıs 1920 Mustafa Kemal'in idam fermanını Padişah onaylamıştır. 10 Ağustos 1920 Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri Sevr Antlaşması imzalanmıştır. 9-11 Ocak 1921 Birinci İnönü Savaşı kazanılıyor. 20 Ocak 1921 TBMM ilk Anayasayı (Teşkilat-ı Esasiye) kabul ediyor.
26-31 Mart 1921 İkinci İnönü Savaşı kazanılıyor. 10 Mayıs 1921 TBMM'de ilk grup kuruluyor (Anadolu ve Rumeli Müdafa-ı Hukuk Cemiyeti) ve Mustafa Kemal, Grup Başkan Başkan Vekili seçiliyor. 5 Ağustos 1921 Mustafa Kemal, TBMM'nin ordularına Başkomutan seçiliyor. 22 Ağustos-13 Eylül 1921. Mustafa Kemal'in ilk Başkomutanlık Savaşı (Sakarya Savaşı) 19 Eylül 1921 Mustafa Kemal'e TBMM tarafından Mareşallik Rütbesi ve Gazilik Unvanın verilmesi. 26 Ağustos 1922 Gazi Mustafa Kemal, KOCATEPE'den Ordulara Büyük Taarruz emrini vermesi. 30 Ağustos 1922 Gazi Mustafa Kemal, Dumlupınar'da, Başkomutanlık Meydan savaşını kazanıyor. 1 Eylül 1922 Gazi Mustafa Kemal, Ordulara, "İlk hedefiniz Akdenizdir, ileri!.." komutunu veriyor. 11 Ekim 1922 Yunan Ordusu yenilince, İtilaf Devletleri ile Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanıyor. 17 Kasım 1922 Padişah Vahdettin, bir İngiliz gemisi ile İstanbul'dan kaçıyor. 24 Temmuz 1923 LOZAN ANTLAŞMASI imzalanıyor. 29 Ekim 1923 TBMM, Cumhuriyeti ilan ediyor. Ve yıllarca mücadeleden sonra TBMM, birçok başarısız denemeden sonra 1945'li yıllar ile birlikte çok partili Demokratik Sisteme geçerek, ülkeye bu gün yine BOL GELEN, Demokrasiyi getirdiler! Ama siz, yine bu demokrasi elbisesini 16.Nisan'da daralttınız!.. Tarih önünde çoluğunuza, çocuğunuza; torununuza torbanıza bu hesabını nasıl verecek siniz? Hiç düşündünüz mü?