Yüksek Seçim Kurulu(YSK)31 Mart yerel seçimlerinin başlangıcını 1 Ocak olarak saptamış, seçim takvimi Resmi Gazete’nin mükerrer sayısına yayımlanarak yürürlüğe girmişti..

YSK 2 Ocak günü de yerel seçimlere katılacak siyasi partileri ilan etmişti..

YSK’nın seçim takviminde resmi olarak 21 Mart 2019 Salı günü görünse de Seçim Kanunu’na göre siyasi partiler ve adaylar seçimlerin başlangıç gününde(1 Ocak 2019)oy verme gününe kadar(31 Mart 2019 Pazar) siyasi içerikli propaganda yapılabiliyor.

Buraya kadar bir anormallik yok..

Ancak Antalya’da bir süreden beri Seçim Kanunu’na aykırı bir propaganda çalışması yapılıyor..

Önce yasanın ilgili maddesine bakmak gerekli..

Seçim Kanunu’nun 40’ncı maddesi şöyle diyor :

“Seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar; şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlarında siyasi propaganda içeren yayın yapılamaz. Yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da bu hüküm uygulanır. İlçe seçim kurulları, bu fıkradaki yasaklara aykırılıkların önlenmesi için mülki makamlar vasıtasıyla gerekli denetimi yaparlar”

Önce AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in siyasi içerikli propaganda çalışmaları Antalya’yı süsledi !..

Üst geçitlerde, özel halk otobüslerinde(Afişlerin dışında Sıfır Yedi TV de Türel’in reklamını yapıyor)otobüs duraklarında, tramvayda, nostalji tramvayında. Tramvay duraklarında ve hareket merkezlerinin olduğu tünellerde)elbette bilbordlarda, aklınıza gelen her türlü tanıtım araçlarında Türel’in reklamları var.)

AKP’nin tanıtım manevrası Menderes Türel’le sınırlı kalmadı..

AKP’li Muratpaşa Belediye Başkan Adayı Gökcen Özdoğan Enç ile Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Gaye Doğanoğlu’nun tanıtım afişleri de başta duraklar olmak üzere kamuya açık alanlarda yerlerini almaya başladı..

Enç ve Doğanoğlu afişlerinde partileri AKP’nin amblemini kullanmasalar da iktidar partisinin adayları olmanın avantajını kullanıyorlar..

AKP’li adayların bu tanıtım atağı haksız rekabeti doğurduğu gibi Seçim Kanunu’na da aykırılık taşıyor..

Yasaya göre ilçe seçim kurulları bu tür yasalara aykırılıkları ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) seçim takvimine göre propaganda döneminin resmen başladığı 21 Mart’tan itibaren ele alabilecek..

Yani AKP’li Türel, Enç, Doğanoğlu ve diğerleri 21 Mart’a kadar kamuya açık alanlarda ellerini kollarını sallayarak reklamlarını yapacaklar..

Pekala bu duruma ‘dur’ diyecek yok mu ?

Elbette var..

Yasaya göre Seçim Kanunu’na muhalefet anlamına gelen böyle durumlarda yetkili makam Antalya Valiliği..

Valilik bir şikayet, bir başvuru olmadan bu duruma el koyar mı bilinmez..

Ama başta CHP, İYİ Parti ve SP olmak üzere muhalefet partileri ile adaylarının bu haksız rekabetin önlenmesi gibi Antalya Valiliği nezdinde başvuruda bulunmalarının en geçerli yöntem olduğunu söylüyor siyasetin deneyimli isimleri..

Yani muhalefet partilerinin üyeleri ve gönül verenleri “Partimiz uyuyor mu ?” demesin !..

Madem ki söz seçimlerden ve iktidar partisinin haksız rekabet oluşturan propaganda çalışmalarından söz ettik, belediye başkan adaylarına seçim dönemini talimatlarını paylaşalım..

Şöyle diyor AKP Genel merkezi adaylarına :

-Faaliyetlere ve programlara göre kıyafet belirleyin.
-Kapalı alanlarda mümkün olduğunca takım elbise giyin.
-Açık alanlarda rahat kıyafet tercih edin.
-Samimi olun, gönüllere dokunun, vatandaşın eleştirilerine ve şikayetlerine savunmayla değil, anlayarak ve anlayışla cevap verin.
-Propaganda çalışmaları sırasında tanıdığınız insanlara mutlaka adıyla hitap edin, sıcak, saygılı ve güler yüzlü davranın.
-Seçmenlere mesaj iletirken kararlı olun. Bu kararlılığı nazik ve kibar bir şekilde iletin