OECD'nin şubat ayındaki tahmini, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında %2,9 oranında büyüyeceği yönündeydi. Ancak son güncellemelerle birlikte bu tahmin, %3,4'e yükseltildi. 2025 yılı büyüme tahmini ise %3,2 olarak korundu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu martta arttı Özel sektörün yurt dışı kredi borcu martta arttı

Enflasyon Tahminlerinde Önemli Değişiklikler

OECD'nin raporuna göre, Türkiye'de ortalama enflasyonun 2024 yılında %55,5 ve 2025 yılında %28,9 olacağı tahmin ediliyor. Çekirdek enflasyonun ise 2024 ve 2025 yıllarında sırasıyla ortalama %57,5 ve %28,7 olması bekleniyor.

OECD'nin Türkiye Değerlendirmesi

OECD'nin raporunda Türkiye için yapılan değerlendirmeler şu şekildedir:

"Sıkılaşan finansal koşullar ve enflasyonun satın alma gücü üzerindeki olumsuz etkisi, hanehalkı tüketimini azaltacaktır. Yatırım faaliyetlerinin, kısmen 2023 depreminin ardından devam eden yeniden yapılanma nedeniyle güçlü kalması beklenmektedir. İhracat, iyileşen dış ortamın yansıması olarak kademeli olarak güçlenecektir. Enflasyon bu yılın başında zirve yapmıştır ancak 2024 ve 2025 yıllarında yüksek kalmaya devam edecektir.

Kısmen depremle ilgili harcamalardan kaynaklanan 2023 yılındaki önemli açık artışının ardından maliye politikasının daraltıcı olması beklenmektedir. Para politikası haklı olarak kısıtlayıcı hale gelmiştir ve temel faiz oranı Mayıs 2023'ten bu yana kümülatif olarak %41,5 puan artmıştır. Ancak enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi halinde daha fazla parasal ve mali sıkılaştırma gerekli olabilir. Yapısal reformlar, makroekonomik koşulları istikrara kavuşturma ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırma çabalarını destekleyebilir. Özellikle işgücü piyasası reformu, yüksek kaliteli kayıtlı iş yaratımının artırılmasına yardımcı olacaktır."

Sıkılaşan Finansal Koşullara Rağmen Enflasyon Yüksek Seyrediyor

Özellikle özel tüketimin etkisiyle 2023'ün son çeyreğinde güçlü bir büyüme yaşandı. Net ihracatın GSYH'ye katkısı da kademeli olarak iyileşmekte. Sıkılaşan finansal koşullara rağmen, iç talepte güçlü bir büyüme trendi devam ediyor. Tüketim malları üretimi ve perakende satışlar artarken, inşaat sektöründeki faaliyetler de dinamik kalmaktadır, özellikle 2023 deprem bölgesindeki yeniden yapılanma ve onarımların etkisiyle. Ancak enflasyon halen yüksek seyretmektedir. Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Mart ayında %68,5'e ulaşmış ve enflasyon beklentileri son aylarda azalmış olsa da %5'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde seyretmeye devam etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi