Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
12°
Akdeniz Gerçek | Mersin | Akdeniz’de Zehirli Deniz Kestanesi Yayılımında Yeni Gelişme!

Akdeniz’de Zehirli Deniz Kestanesi Yayılımında Yeni Gelişme!

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Mersin kıyılarında, geçtiğimiz yıllarda hızla artış gösteren uzun dikenli zehirli deniz kestanesi popülasyonu büyük oranda azaldı.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Mersin kıyılarında, geçtiğimiz yıllarda hızla artış gösteren uzun dikenli zehirli deniz kestanesi popülasyonu büyük oranda azaldı.

KAYNAK: İHA
Akdeniz’de Zehirli Deniz Kestanesi Yayılımında Yeni Gelişme!

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen araştırmalar, istilacı uzun dikenli deniz kestanesinin yayılımında dikkat çekici bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Önceki yıllarda 18 metrekarelik alanda 34 ve 37 adet tespit edilen deniz kestaneleri, bu yıl 500 metrekarelik geniş alanda yapılan dalışlarda sadece bir birey olarak kayda geçti.

akdenizgercekakdenizde-zehirli-deniz-kestanesi-yayiliminda-yeni-gelisme2.webp

“Şu An Bir İki Deniz Kestanesiyle Karşılaşıyoruz”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Deniz Ayas, geçmişte Kızkalesi’nden Aydıncık’a kadar yoğun şekilde gözlemlenen türün artık yok denecek kadar azaldığını belirterek, “Toplanma baskısı ve çevresel stres nedeniyle artık uzun dikenli deniz kestanesi eskisi kadar yok” dedi.

Deniz kestanelerinin azalmasının ekosistemde olumsuz etkiler yaratabileceğine işaret eden Ayas, “Uzun dikenli deniz kestaneleri Akdeniz’de roller üstlenmişti. Otçul beslenme gösterdiği için kayalar üzerindeki yosunları temizleyerek birçok sünger ve mercan için kayalar üzerinde yerleşim alanı açıyordu... Bu anlamda azalmasının nedenlerini de inceliyoruz” diye konuştu.

akdenizgercekakdenizde-zehirli-deniz-kestanesi-yayiliminda-yeni-gelisme3.webp

Aslan Balığı Popülasyonunda Düşüş

Biyoloji öğretmeni ve dalış eğitmeni Dr. Ertuğrul Çete ise deniz kestanelerindeki düşüşün zehirli aslan balıklarıyla ilişkili olabileceğini söyledi. Çete, “Aslan balıkları, uzun dikenli deniz kestanelerinde yaşayan kardinal balıklarıyla besleniyordu. Uzun dikenli deniz kestanesinin azalmasına bağlı olarak azalmış olabilir” dedi.

Aslan balıklarının geçmişte yoğun şekilde görüldüğünü, ancak son iki yılda ciddi oranda azaldığını aktaran Çete, “İlk yaptığımız dalışlarda çok yoğun aslan balığı ve deniz kestanesine rastlarken, şu anda büyük alanlarda bir tane görürsek fotoğraflıyoruz” ifadelerini kullandı.

akdenizgercekakdenizde-zehirli-deniz-kestanesi-yayiliminda-yeni-gelisme4.webp

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız