Tipide Mahsur Kalan Yaşlı Çift O Anları Anlattı Tipide Mahsur Kalan Yaşlı Çift O Anları Anlattı

Konya'da çiçek bamya ve kuzu etiyle yapılan bamya çorbası saray mutfağından günümüze kadar ulaştı. Yemeğin başında değil ortasında gelen bamya çorbası tam bir vitamin deposu.

Konya'nın Bamya Çorbası Turistlerin De Gözdesi 3

Konyalıların vazgeçilmez lezzetlerinden bamya çorbası, turistlerin de gözdesi oldu. 2021 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı Coğrafi İşaretler Tescil başvurusunun ardından bamya çorbası tescillendi.

Konya'nın Bamya Çorbası Turistlerin De Gözdesi 5

Bamya Çorbası Konya'da Çiçek Bamyadan Yapılıyor

Mehmet Alakır, bamya çorbasının Konya'nın olmazsa olmaz lezzetlerinden olduğu şu sözlerler ifade etti:

"Bamya çorbası Konya'nın coğrafi işaretli nadir yemeklerinden biri olarak sofralarımızı süslüyor. Özel günlerimizde; bayramlarımızda, düğünlerimizde, cenaze yemeklerimizde, davetlerde içilen bir çorba olarak biliniyor. Bamya çorbası Konya'da çiçek bamyadan yapılır. Diğer bamyalar kullanılmaz. Bamya çorbasındaki et kesinlikle kuzu etinden yapılır. Soğan bol olur."

Konya'nın Bamya Çorbası Turistlerin De Gözdesi 4

Bamya Çorbası Nasıl Yapılır?

Aşçı Mehmet Alakır bamya çorbasının tarifini anlattı:

"Çiçek bamyalar ilk olarak dövülür. Bunun nedeni de küçük parçalarından ayrılarak tane tane olması sağlanır. Bamyalar daha sonra ateşte ütülür. Ütülen bamyalar haşlanarak iplerinden ayrılır. Başka tarafta ise kuzu eti kavrulur. Etin içine soğan ve salça ilave edilir. Daha sonra da su konulur. Etler pişene kadar suyun içerisine bamya, soğan ve salça özleşir. Bamyanın en büyük özelliği ise ekşi olarak yenilmesidir. Ekşiyi de kendimiz hazırlarız. İçine ilave ettiğimizde doyurucu ve iştah açan bir özelliğe sahip olur. Bamya çorbasının olmazsa olmazı ekşidir. Limon tuzu olmazsa olmazdır."

Bamya Çorbası Turistlerin de Gözdesi

Alakır, Konya'ya gelenlerin bamya çorbasını ilk kez denedikleri zaman ekşi bulduklarını daha sonra da çok sevdiklerini söyleyerek, "Konya'ya gelen turistlerin ilk tattıkları zaman yüzleri ekşiyebiliyor. Ama sonra yedikçe daha çok seviyorlar. Gitmeden önce mutlaka bir defa daha içiyorlar. Bamya çorbasının yeri her zaman için sofraların ortasıdır. Konyalılar olarak biz bamya çorbasından önce yayla çorbası içeriz, kavurma pilav ve tatlı yeriz. Daha sonrasında bir bamya çorbası içeriz ki iştahımız açılsın ve biraz daha yiyelim diye. Bamya çorbasından sonra istediğiniz kadar yemek yiyebilirsiniz" dedi.

Konya'nın Bamya Çorbası Turistlerin De Gözdesi 2

"Çiçek Bamyanın Kilosu 2 Bin Liraya Satılıyor"

Alakır, bamya çorbasının fiyatlarını değerlendirdi:

"Konya'da bir kase bamya çorbası 150 lirayla 250 lira arasında değişiyor. Bu fiyatların yüksek olmasının nedeni ise bamyanın yüksek fiyatı ve uzun uğraşı olmasından kaynaklıdır. Bamyalar çok küçük ve sabah saat 5 ile 7 arasında ipe dizilmesi gerekir. Bu süreç eğer ki saat 7'yi geçerse o bamya çorbalık değil yemeklik bamya olur. Çiçek bamyanın ise 1 kilosu şu anda 2 bin liraya satılmakta."
 

Kaynak: İHA