Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Karaoğlu, çocuklarda iştahsızlık sorununa dikkat çekiyor. İştahsızlığın genellikle gıda isteksizliği veya seçicilik şeklinde ortaya çıktığını belirten Karaoğlu, bu durumun çözümünün baskıcı olmayan bir kontrol ile gıda alımının izlenmesi, model olma ve cesaretlendirme yöntemi olduğunu vurguluyor.

İştahsız Çocuklar ve Normal Çocuklar Arasındaki Farklar

Memorial Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülden Karaoğlu, iştahsız çocukla normal çocuk arasındaki farkları anlatıyor. İştahsız veya seçici çocukların genellikle sadece en sevdiği gıdaları yediğini, yeni gıda gördüğünde endişelendiğini ve ev dışında yemekten ve başkası tarafından yedirilmekten endişelendiğini belirtiyor.

İştahsızlık Belirtileri

Dr. Karaoğlu, az yeme, yavaş yeme, sık sık seçicilik gösterme veya yemekle ilgilenmeme şikayetlerinin en az üçünü gösteren çocukta iştahsızlıktan söz edilebileceğini belirtiyor. Yeme-yedirme sorununun en çok 4-24 aylar arasında görüldüğünü, pürtüklü gıdalara geçişte genellikle bebeklerin gıdayı kabul etmede zorlandığını, gıda tercihini belirlerken tekrar tekrar deneme yapmanın öğrenilmiş gıda tercihini oluşturduğunu ifade ediyor.

Yeni Gıdaya Başlarken Dikkat

Yeni gıdalara geçildiğinde çocukların genellikle yemeye karşı isteksizlik gösterdiğini belirten Dr. Karaoğlu, bu durumun neofobi yani yeme korkusu olarak adlandırıldığını ve korunma güdüsünün yaşama yansıması olduğunu belirtiyor.

Zorlama ve Obezite Riski

Dr. Karaoğlu, zorlamanın kısa dönemde etkili olsa da uzun dönemde çocuğun kendini kontrol yeteneğini azalttığı gibi obezite riskini de artırdığını belirtiyor. Bu nedenle, duyarlı beslenmede açlık-tokluk ipuçlarına dikkat edilmeli, göz göze temas ile konuşulmalı, olumlu sözlerle çocuk teşvik edilmelidir.

Kaynak: İHA