Hatay'ın Defne ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliği mesleğini canlandırmak ve kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurulan eğitim merkezi, önemli bir adım atmış durumda. Defne Belediyesi'nin öncülüğünde hayata geçirilen merkez, Fulya Kadıoğlu liderliğinde kadınlara istihdam fırsatı sunuyor.

A W194814 01 Result

İpek Böceklerinin Üretim Süreci

Eğitim merkezinin önemi, ipek böceklerinin üretim döngüsüyle de ilgili. Yılın büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren ipek böcekleri, Nisan ayında uyanmaya başlıyorlar ve 45 günlük bir üretim sürecine giriyorlar. Bu süre zarfında beslenip koza üreten ipek böcekleri, kadınlara istihdam sağlama potansiyeli taşıyor. Kadıoğlu, ipek böceklerinin yaşam döngüsü ve bakımı hakkında detaylı bilgi verirken, bu mesleğin inceliklerini ve zorluklarını da aktarıyor.

A W194814 02 Result

Geleneksel El Tezgahlarında Üretiliyor

Eğitim merkezi, geleneksel el tezgahlarında üretilen ürünlerin de sergilendiği bir platforma dönüşmüş durumda. İpek böceklerinden elde edilen iplikler, şal ve fular gibi giyim ürünlerine dönüştürülerek satışa sunuluyor. Ürünler, çeşitli fiyat aralıklarında müşterilere sunuluyor, böylece her kesime hitap ediyor.

A W194814 04 Result

Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması

Fulya Kadıoğlu, eğitim merkezinin kuruluş amacını ve ipek böcekçiliğinin önemini vurgularken, sürecin detaylarını da aktarıyor. İpek böceklerinin yaşam döngüsünden elde edilen ipliklerin inceliklerine kadar her aşamayı anlatan Kadıoğlu, bu mesleğin zorluğuna dikkat çekiyor.

A W194814 08 Result

Kaynak: İHA