Hatay’ın Samandağ ilçesinde deprem kaplumbağaları da vurdu. Deprem sonrası bölgede gönüllülerin konaklayacağı yer olmaması nedeniyle koruma ve izleme çalışması yapılamıyor.

Samandağ sahilinde cansız bedenleri kıyıya vuran yeşil deniz kaplumbağaları ise görenlerin yüreğini burkuyor.

Hatay’da 108 Yıl Cezası Bulunan Suçlu Yakalandı!
Hatay’da 108 Yıl Cezası Bulunan Suçlu Yakalandı!
İçeriği Görüntüle

Çevre Koruma ve Turizm Derneği Mişel Atik, “Biz hem alan koruma hem de kaplumbağa izleme çalışmaları yapıyor, aynı zamanda alanın korunmasını tehdit eden unsurları tespit ederek raporluyor ve gerekli uyarılarda bulunuyorduk. Bu sayede olumsuz şartlar ortadan kaldırılıyordu” dedi.

Hatay’da Deprem Kaplumbağaları Da Vurdu2

Depremden Sonları Yerleri Ellerinden Alındı

İlçe sahillerinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile gönüllülerin çalışmalarıyla 2000 yılının başında yeşil deniz kaplumbağalarının yuva alanı 40-50 civarındayken, düzenli çalışmalar sayesinde 2023 yılında 1600'e çıktı. Bölgede gönüllülerin konakladığı konteyner yapı, 6 Şubat merkezli depremlerin ardından farklı bir kamu kurumuna tahsis edildi. Tahsisten kısa bir sonra da bölgeden kaldırıldı. Depremin neden olduğu büyük yıkım yüzünden henüz ödenek çıkmadığı için de gönüllüler için yeni bir yapı oluşturulmadı. Bu nedenle depremden bu yana yeşil deniz kaplumbağaları için bölgede yuvalama, takip ve koruma çalışmaları gerçekleştirilemiyor.

Hatayda Deprem Kaplumbağaları Da Vurdu4

10 Kişi İzleme ve Koruma Faaliyet İçin Yer Bekliyor

Gönüllü çalışma faaliyetlerini organize eden Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, çalışmaları sürdürebilmek için 4 kadrolu, 6 gönüllü kişinin konaklayacağı bir yere ihtiyaç duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Uluslararası düzeyde gönüllüler ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen öğrenciler bu çalışmalara katılabiliyordu. Şu anda ise kalacak yerimiz yok. Bu çalışmaların durması, deniz kaplumbağalarını koruyamayacağımız için büyük tehdit oluşturuyor. Biz hem alan koruma hem de kaplumbağa izleme çalışmaları yapıyor, aynı zamanda alanın korunmasını tehdit eden unsurları tespit ederek raporluyor ve gerekli uyarılarda bulunuyorduk. Bu sayede olumsuz şartlar ortadan kaldırılıyordu. Şu anda çalışmalar yalnızca gönüllü bazında ve ara ara gerçekleşebiliyor. Ancak biz 24 saat orada kalamıyoruz. Oysa istihdam edeceğimiz 4 kişinin sürekli çalışması, bu olumsuz tabloyu tersine çevirebilir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile görüşmeler yapıyoruz, ödenek çıkınca yer bulunması halinde çalışmalar tekrar başlayacak."

2 Yeşil Deniz Kaplumbağası Sahile Vurdu

Bugün de Hatay’ın Samandağ ilçesi sahilinde, nesli tehlike altında olan 2 genç yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), ölü halde karaya vurdu.

Samandağ sahilinde gezen yurttaşlar, kıyıya vuran 2 yeşil deniz kaplumbağası gördü. Vatandaşlar tarafından fark edilen kaplumbağaların ölü olduğu belirlendi. Vatandaşlar, kaplumbağaların sahilden alınması için yetkililere ihbarda bulundu.

Hatayda Deprem Kaplumbağaları Da Vurdu3

Akdeniz Önemli Üreme Alanlarından

Nesli tükenme tehlikesi altında olan yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), dünya genelinde tropikal ve subtropikal denizlerde yaşamını sürdüren bir tür olarak ön plana çıkıyor. Akdeniz'de ise en önemli üreme alanlarından biri Türkiye kıyıları.

Özellikle Adana’daki Akyatan ve Yumurtalık lagünleri, Antalya Belek ve Kızılot sahilleri, Mersin’in Anamur ve Göksu Deltası, Hatay’ın Samandağ sahili yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlamak için tercih ettiği başlıca sahiller.

Türkiye, Akdeniz'de bu türün en yoğun üreme alanlarına sahip ülkelerden biri olarak büyük bir öneme sahip. Dişi kaplumbağalar her 2-3 yılda bir aynı kumsala dönerek kumlara yüzlerce yumurta bırakır.

Yavruların denize ulaşabilmesi, sahil ışıklandırmasının kontrol altında tutulması ve insan faaliyetlerinin sınırlandırılmasıyla mümkün olabiliyor.

Antalya Kumsallarında Carettalar 2025’e Merhaba Dedi
Antalya Kumsallarında Carettalar 2025’e Merhaba Dedi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: DHA