“Antalya’da Bir Eğitim Hikâyesi” ve Mustafa Köseoğlu Resim Sergisi Antalya Lisesi Sergi Salonu’nda mezunlar ve sanatsever Antalyalılarla buluştu. Kalıcı sergi olarak Antalya Lisesi’nin tarihi binasında açılan sergi yıl boyunca gezilebilecek. Tarihi Antalya Lisesi binasında açılan “Antalya’da bir eğitim hikayesi” sergisine başta Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı Olcay Okutan olmak üzere Antalya Lisesi Müdürü Bekir Motor, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı İsmail Oskay, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Saime Gülşen, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Deniz Filiz, CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Rafet Zeybek, Sergi Araştırma ve Tasarımcısı Göktuğ Özgül, Antalya Lisesi Mezunlar Derneği (ALİMDER) yöneticileri, üyeleri, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Antalya İl Başkanı Selda Öner, çok sayıda dernek üyesi, yeni mezunlar, eski mezunlar ve öğrenciler katıldı.

 

“MÜZEMİZ ANTALYALILARLA BULUŞTU”

    Açılışta konuşan Antalya Lisesi Okul Müdürü Bekir Motor, “124 yıllık mazisiyle Antalya’mızın Türkiye’nin önemli insanlarını yetiştiren bu kurum müzesiyle bugün farklı bir hizmeti de yeniden Antalya’ya sunmuş olacak. Okulumuzun müze salonlarında birçok önemli işin yapıldığını belgeli olarak görme şansınız olacak. Antalya Lisesi çok önemli bir eğitim markasıdır. Uzun yılların emeği olan sergiyi Antalya Lisesi mezunları ve Antalyalılarla buluşturmanın heyecanını taşıyoruz” dedi. Sergiyi, kent bileşenlerinin, kentin kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla yan yana gelmesi için önemli bir vesile olarak gördüğünü söyleyen Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı Olcay Okutan ise tüm Antalya halkını sergiyi yerinde gezip görmeye davet etti.

 

“IŞIK TUTACAK”

    ALİV Başkanı Olcay Okutan sergi açılışında yaptığı konuşmada, “Antalya Lisesi, 124 kuruluş hikâyesinin yegâne parçası olan bir bölgenin gençliğine öğrenim görme imkânının sağlanması amacını, kurulduğu yıllardan bugüne hakkıyla gerçekleştirmeye devam ediyor” diyerek “Yaklaşık 15 yıldır sürdürülen Antalya Lisesi tarihinin araştırılması çalışmalarının bir ürünü olan, “Antalya’da bir eğitim hikâyesi” sergisi, Antalya’nın ve Antalya Lisesi’nin tarihine küçük de olsa bir ışık tutacak” dedi. Başkan Olcay Okutan, “Antalya Lisesi’nin tarihi binasında açılan kalıcı sergi, aynı zamanda, ilgili binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ‘ne tahsisinin gündeme getirilmesi vesilesiyle kuruma sahip çıkış misyonunu da üstleniyor” diye konuştu.

 

“15 YILLIK ARAŞTIRMANIN ÜRÜNÜ”

    1 kronoloji, 100 pano, orijinal belgeler ve türlü eşyayla Antalya’da eğitimin bir panoramasını  sunmaya çalışan serginin, esasında buzdağının görünen kısmını oluşturduğunu belirten Sergi Araştırma ve Tasarımcısı Göktuğ Özgül, “Bu sergi hepimizin ortak emeği ve aslına bakarsanız Antalya için geç kalınmış bir çalışma. Bu eğitim tarihi sergisi, sıradan yaşamlarımızı üzerinden kentin okumasını yapabileceğimizi ve hepimizin tek tek önemsiz gibi görünen hikayelerinin aslında önemli olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilirliği ve sürekliliği tartışıldığımız bu günlerde 127. yılına giren bu eğitim kurumunun binasındaki eğitim tarihi sergisindeki ayrıntılar,  Osmanlı'dan Cumhuriyet'e ya da bu günümüzden geleceğe diyojen'in feneri gibi detaylardaki ayrıntıları göstermesi ve gösterecek olmaya devam etmesinin Antalya için çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Antalya Lisesi için tüm Antalyalılara iş düştüğüne dikkat çeken Özgül, bir günde ortalama on binlerce kişinin önünden geçtiği binanın bundan sonra nihayet kapılarını artık tüm kentlilere ve kentin ziyaretçilerine açacağını, Antalya Lisesi’nin; sadece Antalya'nın değil Türkiye’nin eğitim tarihinde yer edinmiş köklü bir öğretim kurumu olduğunu söyledi.

 

“GELECEK NESİLLERE İLETMİŞ OLACAĞIZ”

    Sergi açılışında Antalya Lisesi Mezunları Derneği (ALİMDER) adına basın açıklamasını yapan Mustafa Akman, “Bizler Antalya Lisesi Mezunları Derneği olarak Antalya’da 125 yıllık köklü bir geçmişi olan Antalya Lisemize sahip olmanın gururunu yaşıyoruz ve bu tarihi gururumuz bugün Antalya Lisesi Müzesi'nin açılışını yapmak ile taçlanıyor. Burada Antalya halkı, Antalya kurumları ve Antalya Lisesi’nin eski mezunları olarak Antalya’mız ve Antalya Lisemiz için tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. 1898 yılından günümüze kadar olan süreci ve lisemizin şanlı tarihini sizlerle birlikte "Bir Antalya Hikayesi" fotoğraf sergisiyle gelecek nesillere iletmiş olacağız” ifadesini kullandı.

 

“ŞEHRİN HAFIZASINA HİZMET EDECEK”

    ALİMDER üyesi Mustafa Akman açıklamanın devamında, “Antalya Lisesi, Antalya eğitim, öğretim hayatına ev sahipliği etmekte, sayısını saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok mezun vererek ülke kalkınmasında rol oynayan insan yetiştirmektedir. Bugün itibarı ile Antalya Lisesi Müzesi olarak da Antalya tarihine ve şehrin hafızasına hizmet edecek olan eski taş binamızın T.C Milli Eğitim Bakanlığı'mız tarafından tarihe aktarılacak sonuçları düşünülmeden başlatıldığına inandığımız; okulun bütünlüğünü bozma ve başka kuruma bir bölümünü devretme kararından bir an evvel dönülmesini Antalya kamuoyunun vicdanını yaralamamak adına tekrar arz ediyoruz” dedi

HABER: FADİME YİĞİT

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim