Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan’ın da konuşma yaptığı toplantıya, dernek üyeleri ile Teksarnıç koordinasyon merkezinde faaliyette bulunan üretici kadın kooperatifleri üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Uyuşturucu kullanımının önüne geçmek amacıyla yapılan faaliyetlerin aktarıldığı etkinlikte  evde verilen eğitimin, annenin çocuklarına karşı yaklaşımının öneminden bahsedildi. Uyuşturucu maddenin tanımı, başlama nedenleri, madde bağımlılığı, bağımlılık döngüsü dile getirildi.


'En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesi kapsamında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, sivil toplum kuruluşları, başkan ve başkan temsilcileri, dernekler,  engelliler ve engelli annelerine destek kooperatifleri ile çok sayıda davetli katıldı.

“VATAN'I YOK EDERSENİZ İNSAN YOK OLUR”

     Cumhuriyet Kadınları Derneği Kepez Özgürlük Şubesi Başkanı Mutlugün Özturan,  uyuşturucu kullanımının toplumda yarattığı tahribata değinerek yaptığı açılış konuşmasında, "Vatan ve insan içi içe geçmiş olgulardır. Vatan'ı yok ederseniz insan yok olur; insanı yok ederseniz vatan yok olur. Bir tanesine verdiğiniz zarar diğerine de yansır. Her vatan savaşı; aslında insanoğlunun onur mücadelesi, var olma mücadelesi, mutlu ve güzel yaşama mücadelesidir. Tüm bunlardan dolayı, "Uyuşturucuya karşı anneler hareketini” anlatırken; öncelikle ikinci Kurtuluş Savaşını yaşamakta olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu savaşta saldırı tek yönlü değildir. Türk insanı, Türk Vatanı ile birlikte hedeftedir” dedi.


“GENÇLERİMİZ HEDEFTEDİR”

    ‘Emperyalist batı, geçen yüzyılın ortalarından beri tüm argümanlarıyla saldırısına devam etmektedir’ diyen Özturan, “Türk aile yapısı ve toplumun devamını sağlayan gençlerimiz hedeftedir. Son yıllarda açıktan açığa yapılan bu saldırı, gençliği, kendine ve içinde bulunduğu topluma yabancılaştıran, kimliksizleştiren, uyuşturucu kullanmaya karşı kırılgan hale getiren yoğun bir algı bombardımanı şeklindedir. Yozlaşmış bu kültürde uyuşturucu kullanmak özgürlük, başkaldırı, modernlik gibi kavramlarla ve eğlence ile özleştirilmektedir. Şarkı, dizi, videolarla uyuşturucu kullanmak normalleştirilmekte ve bazı uyuşturucu maddelerin zararsız olduğu mesajları verilmektedir. Böylece uyuşturucu kullanmayı olağan gören ve sonucunda, uyuşturucu kullanma riski artmış bir kitle oluşturulmaktadır. Gençlerimizin bilinçdışına yerleştirilmek istenen bu algıların hepsi koca bir yalandır. Uyuşturucu kullanmak, özgürlük değil, esarettir. Modernlik değil, hiçliği, yozlaşmayı, yıkımı kabullenmektir. Terör örgütlerine destek, uyuşturucu baronlarına köleliktir. Bizim mücadelemiz; bu yaşam tarzına, bu düşünce şekline, hiçliği, köksüzlüğü yücelten bu yoz kültüre ve uyuşturucuya karşıdır” şeklinde konuştu.

‘AİLE EN KUVVETLİ PANZEHİR’

    Ailelerin duyarlı olmasını isteyen Özturan, “Çocuğu ile destekleyici ilişki kuran, iletişime açık, çocuğunun sorunlarına, ondaki değişikliklere duyarlı, kuvvetli bağlara sahip bir aile, uyuşturucu kültürüne karşı en kuvvetli panzehirdir. Bir gencin şekillenmesinde ailenin öneminin farkında olmak, çocuğun değerleri, seçimleri, yönelimlerinde ailenin etkili olduğunu bilmek, uyuşturucu karşıtı nesiller yetiştirmek için çok önemlidir. Geleceğini karartmayan görevimiz; uyuşturucuyla hiç işi olmamış fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek gerekmektedir, hedefimiz, ailenin uyuşturuculara karşı koruyucu işlevini güçlendirmektir. Hiçlik, umutsuzluk, sahte mutluluk ve yıkım vadeden uyuşturucu kültürünün karşısında bu gençlerimizin çelik gibi kararlı ve azimli duracağına inanıyoruz” diye konuştu.

“AMACIMIZ FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASIDIR”

    Antalya Narkotik Suçlarla mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Kimyager Polis Memuru Ali Bertan, İçişleri Bakanlığının başlatmış olduğu ‘En iyi narkotik polisi anne’ projesi kapsamında başta anne ve anne adayları olmak üzere 25 yaş üzeri toplumun her kesimine narkotik maddelerle mücadele amacıyla eğitim verdiklerine dikkat çekerek, “ Bu eğitimler kapsamında birçok eğitim faaliyetlerimiz gerçekleştirildi. Amacımız toplumun uyuşturucu ile mücadele karşısında bilinçlendirilmesi ve farkındalığın arttırılmasıdır” dedi. Uyuşturucu kullanımının zararlarına değinen Bertan, “Okullarda da eğitimler veriliyor. Uyuşturucu maddelerin zararlarından bahsediliyor. Bizlerin en büyük amacımız yetişkinlerdir. Yetişkinler ne kadar bilgi sahibi olursa uyuşturucu konusunda gençlere o kadar kol kanat gerebilirler. Uyuşturucuyla topyekûn mücadele etmemiz gerekiyor. Aile ile vatandaşla toplumun her kesimiyle birlikte mücadele şart” dedi. Bertan konuşmasının devamında, ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ diyoruz.  Çocuğunuzu takip ediniz evde, odasında ceplerini inceleyiniz kâğıt parçaları taşıyorsa şüpheleniniz. Erken müdahale çok önemli” diyerek uyuşturucu maddenin zararlarını ve korunma yöntemlerini anlattı. 

"UYUMA" PROJESİ ANLATILDI

    Programda ayrıca, cep telefonları üzerinden anında bildirim yapılabilen Uyuşturucu İle Mücadele Mobil Uygulaması "uyuma " projesi anlatıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan ise, uyuşturucu maddelerin zararları ve kurtulma yöntemleri konusunda bilgilendirme yaptı. Uyuşturucuyla mücadelede sivil toplum kuruluşları olarak, anneler, aileler olarak, bağımlı yakınları olarak birtakım çalışmalar içinde olmanın önemine değindi.

 

Ziya Nur Sezen

 

Editör: TE Bilisim