GAZİPAŞA SON CENNET

Aralarında mimar, öğretim üyesi, avukat, ziraat mühendisi, doktor gibi pek çok farklı meslek gruplarından Gazipaşalının olduğu platformun yapılan plan ve 18. madde uygulamasına karşı tepkileri sert oldu. “Gazipaşa son cennettir ve bu son cenneti cehenneme dönüştürmek isteyenler karşılarında memleket sevdalısı Gazipaşa çocuklarını bulacaklardır” diyen platformun açıklamasında Gazipaşa’nın her düzeyde yetişmiş ve yetkin insana sahip olduğu hatırlatılarak, “Hal böyleyken Gazipaşa ile ilgili çok önemli bir meselede, halkla paylaşılmayarak bu sürecin yürütülmesine ve buna turizm gibi bir kılıf uydurulmasına şiddetle karşı çıkıyoruz” denildi.

PLATFORMDA KİMLER VAR?

Biyolog Mustafa Akkoca’nın sözcülüğünü üstlendiği platformda bulunan isimlerin bazıları şöyle şöyle: Ali Kızılateş (doktor), Esin Bilgiç (y. mimar), Hidayet Bilgiç (z. mühendisi), Hasibe Yıldırım (öğretmen), Onur Özkaya (öğretim üyesi), Ufuk Kızılateş (avukat), Oya Çalık Başeğmez (öğretmen), İsa Yıldız (yönetmen), Hidayet Oktay (yazar). Farklı siyasi görüşten ve meslekten bir araya gelen Gazipaşalılar, mücadelelerine platform kanalıyla devam ettireceklerini duyurdu.

Kıyılarımızı ilgilendiren Koruma Amaçlı İmar Planları bölge halkı ile birlikte hazırlanması gerekirken, bu planların hazırlanma sürecinden ilçe halkının, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin yok sayıldığını kaydeden Gazipaşa Hepimizin Platformu, “İtirazların yapılabileceği askı süreci kamuoyu ile paylaşılmayarak olası itirazların önü kesilmiştir” denildi.

ASKI SÜRESİ GEÇTİ

2. Ve 3. derece SİT alanı olan Gazipaşa sahillerini turizm adı altında betonlaşmaya açılmasına ve sahillerin halktan kaçırılmasına karşı duruş sergileyen Gazipaşalılar örgütlendi.  Gazipaşa Hepimizin Platformu adıyla bir araya gelen Gazipaşalılar,  son yapılan ve askı süreci geçen planlara ve 18. Madde uygulamasına karşı tespitlerini paylaştı. Platform Sözcüsü Mustafa Akkoca ve üyeler, sahilde yolları dahil pek çok konudaki uyarılarını paylaştı.

HALK SAHİLLERDEN YARARLANAMAYACAK

Platformun açıklamasında plan incelendiğinde halkın kıyılara ulaşabilmesinin olmazsa olmaz koşulu olan ‘turizm tesis alanları arasında bulunması gereken, halkın kıyıya ulaşabileceği, denize dik halka ait alanların’ olmadığı kaydedildi. Otel adaları arasındaki bu alanların yokluğunun ilçe halkının denizden, kıyılardan ve kumsaldan yararlanma imkânı kalmayacağını gösterdiğini belirten platform üyeleri, “Gazipaşa İlçemiz, Antalya’nın kıyı ilçeleri arasında doğal güzelliklerini, kültürünü koruyabilen nadir ilçelerimizden birisidir” diyerek duruma tepki gösterdiler.     

BİRBİRİNE GÜÇ VEREN TARIM VE TURİZM MÜMKÜN

“Gazipaşa’nın kıyı bandına yönelik, adında koruma olan ama koruma anlayışından çok uzak, bu bölgenin verilerinin yansıtılmamış olduğu bir planın hazırlandığını, onaylandığını ve askı süreçlerinin de tamamlandığını öğrenmiş durumdayız” diyen platform üyeleri, planla getirilmek istenen beş yıldızlı her şey dahil otel anlayışının tüm dünyada artık giderek terk edildiği de söylendi. “Selinus Plajı’nda ve kıyılarımızda yapılması planlanan oteller çevremizdeki turizm merkezlerinde bulunan benzer ve daha lüks otellerle rekabet edemeyecek, ucuzcu ve kalitesiz turiste kapılarını açmak zorunda kalacaktır” denilen açıklamada turizm ve tarımın birbirlerine güç vererek yapılabileceği alternatif bir turizm potansiyeline sahip ilçedeki tropikal meyvenin yetiştirileceğine vurgu yapıldı.

Songül BAŞKAYA

 

Editör: TE Bilisim