Yaklaşık iki yıl önce Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen isimsiz bir ihbar mektubu ile harekete geçen polisi harekete geçirdi. İhbar mektubundaki iddialara göre Antalya'da görev yapan içlerinde şube müdürünün de bulunduğu trafik polisleri ve yasak parkın çekildiği otopark işletmecisi milyonlarca liralık haksız kazanç elde ediyorlardı. Antalyacadde ve sokaklarındaki yasak park etmiş araçlar trafik polislerinin ihbarıyla hızlı bir şekilde trafikten men parkına çekiliyor, özellikle gece yarıları vatandaşların evlerinin önünden bile çekiciler marifetiyle çekilen araçlar otopark işletmecisine kazanç oluşturuyor, oluşan haksız kazanç daha sonra polisler ve işletmeci tarafından paylaşılıyordu. Yine iddialara göre bir gazeteci de trafikteki sorunları kamuoyunda sık sık gündeme getirerek araçların çekilmesinde hız sağlıyor, emekli bir milletvekili de bürokrasiye baskı kurarak otoparkın daha çok çalışmasına neden oluyor ve haksız kazanç böylelikle katlanıyordu.

TELEFON DİNLEME VE GÖZALTI

İhbar üzerine harekete geçen Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele (KOM) polisleri Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldıkları izinle telefon dinlemelerine başladı. 6 ay süren dinleme sonrası sabaha karşı yapılan operasyonla aralarında Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü Mustafa Sincanlıoğlu, otopark işletmecisi Okay Özbek ve trafik polisleriyle otopark görevlileri dahil 21 kişi gözaltına alındı. Bu süreçte iddialarda kamuoyu baskısı yaptığı iddia edilen gazeteci Ali Buldu ve eski Milletvekili Burhan Kılıç'ın da ifadeleri alındı. Olay o dönem medyada "Otopark Çetesine Büyük Rüşvet Operasyonu" başlıklarıyla yer aldı.

DAVA KAPANDI

Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde defalarca görülen duruşmalarda ihbar mektubundaki ve polisin sorgusundaki iddialara yönelik hiçbir bulguya rastlanılmadı. İddiaya göre yaklaşık iki yıl süren duruşmalar sonrası mahkeme başkanı dava dosyasını delilsizlik ve iddiaların asılsızlığıyla beraber kapattı. Sanıkların tazminat haklarının da olduğunu da karara yazdıran hakime göre ihbar mektubunda adı geçen haksız kazancın hiç oluşmadığının yanısıra, dolayasıyla rüşvet iddialarının çürütüldüğü de görülmüş oldu. Böylelikle 21 sanık üzerinde suçlama kalmadı.

Mahkemenin kesinleşme sürecinin ardından Trafik Şube Müdürü Mustafa Sincanlığıoğlu ve polis memurları görevlerine döndü. Okay Özbek otopark işletmeciliğine devam ederken rüşvet çarkının hızlı dönmesine yardımcı olduğu iddiasıyla yargılanan gazeteci Ali Buldu sert açıklamalar yaptı. Buldu, operasyona neden dahil edildiğine akıl sır erdiremediğini belirtirken, trafik sorunlarını sürekli yazılarında ve ekranda dile getirdiğini, bu yüzden İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden plaket aldığını ifade etti. Trafik sorunlarına duyarlılığının suç sayılarak operasyona dahil edildiğini ama mahkemenin beraat kararıyla adaletin yerini bulduğunu belirtti. Ali Buldu, trafik duyarlılığına ve haberlerine ısrarla devam edeceğinin de altını çizdi.Sinem DOĞAN

 

Editör: TE Bilisim