Nafakaya sınır getirilmesi tartışmalarının arttığı son günlerde Antalya Kadın Platformu da konuya dikkat çekmek için Akdeniz Gerçek Gazetesi’ne özel açıklamada bulundu. Platform adına konuşan İpek Karanfil, meclisten geçirilmeye çalışılan nafaka düzenlemelerinin kadına yönelik şiddetin başka bir temsili olduğunu söyledi.

BAĞIMLILIĞI DERİNLEŞTİRİR
Karanfil, son 5 yıldır özellikle hükümet eliyle değiştirilmeye ya da kaldırılmaya çalışılan birçok kadın hakları yasasının gündemlerine geldiğini hatırlatarak, “Fakat bu nafaka yasası özellikle boşanmaların önüne kesme, kadınları yoksullaştırma ve kadınların ekonomik bağımlılığını derinleştirme amacı güdüyor. Şuan ki koşullar açısından nafakanın gerekli olduğunu su götürmez bir gerçeklik. Bunu her zaman savunacağız diye bir şey yok, sürece göre değişkenlik gösterebilir. Ama şuan kadınların evlere hapsedildiği ekonomik olarak bağımlı hale getirildiği bir süreç var. Bir kadın ya babasıyla, ya abisiyle ya da kocasıyla var olabiliyor. Daha doğrusu buna zorlanıyoruz” dedi.
EVLİLİK BİRLİKTE İNŞA EDİLİYOR
Karanfil, çocukların bakımının da her iki tarafın maddi manevi sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Evlilik süreci boyunca kadın ve erkek, evi birlikte inşa edip emek veriyor, ayakta tutmaya çalışıyor. Çoğu zamanda tapular vs. erkekte kalıyor. Bu sadece onun emek verdiği anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.
HAYATA MAĞLUP BAŞLATILIR

“Kadın erkekten para almasın işte biz kadınların onlara ihtiyacı yok” gibi keskin söylemlerin gerçek dışı olduğunu da dile getiren Karanfil, “Nafaka şiddetinin bir başka boyutu da süre sınırlandırmasıyla kendisini gösteriyor. 10 yıl veya 10 gün hiç fark etmez. Bu toplumsal gerçeklikte evlenip boşanmış bir kadın hayata her zaman 2-0 mağlup başlatılır. Ekonomik bağımsızlığını ilan edememiş veya birçok nedene bağlı olarak kendini var edememiştir. Dolayısıyla birçok örneği ile de karşılaştığımız bu tür vakalar bizlere kadınların nafaka hakkının her halükarda gerekliliğini anlatıyor. Bizler Antalya Kadın Platformu ve kadın hakları savunucuları olarak kadınlar için ekonomik koşullar iyileştirilene ve nafaka hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Kadınlar üzerindeki emek ve beden sömürüsünü ortadan kaldırılana dek” diye konuştu..  Dilara AÇİKYİLDİZ 

Editör: TE Bilisim