Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla Gazeteciler Cemiyeti tarafından demokrasinin güvencesi olarak Türkiye’de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi için hazırlanan “Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi” programı Ocak ayında hayata geçirildi. Çoğulcu medyanın oluşturulması için savunuculuk ortamının iyileştirilmesini ve gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için dirençlerinin artırılmasını amaçlayan program, 3 yıl boyunca çeşitli faaliyetler ve finansal kaynak araçlarıyla gazetecileri destekleyecek. Programdan faydalanmak isteyen gazeteciler için destek süreci Nisan ayında başlayacak. Program kapsamındaki destek ve etkinliklere başvuracak gazetecilerin internet üzerinden kayıt olmaları gerekiyor.

24 SAAT GAZETESİ

Program kapsamında gazetecilerin 4 alanda desteklenmesi amaçlanıyor. Gazetecilerin, gazetecilik yapabilecekleri dijital mecraları kurmalarına ve geliştirmelerine destek olmak için internet sitesi teknik destek aracı, serbest çalışan gazetecilerden gelen haber, araştırma ve dizi yazılarının Gazeteciler Cemiyeti’ne ait 24 Saat Gazetesi’nde yayınlanarak desteklenmesi için serbest çalışan gazetecileri güçlendirme destek aracı, nitelikli gazetecilik yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan ortamın sağlanması amacıyla basın destek evi aracı, gazetecilik mesleğinin normlarına ve etik değerlerine sahip çıkacak genç gazetecilerin çalışmalarını desteklemek için de genç gazeteciler destek aracı oluşturuldu.

EN ÖNEMLİ SORUN ÖRGÜTLENME

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Proje Direktörü Yusuf Kanlı, mesleki sıkıntıları 4 başlık altında topladı. Sektördeki en önemli sorunun örgütlenme olduğunun altını çizen Kanlı, şöyle konuştu: “Cemiyetlere, sendikalara üye olmayan bir basın sektöründe, dayanışma eksik olacaktır. Eksik dayanışmayla yalnız kalan gazetecinin kaderi medya patronu veya siyasetçinin iki dudağı arasında olacaktır. Böylece sansür, oto sansür ve işsiz kalma gibi bir sıkıntımız var. İkincisi ekonomik boyutlu sıkıntılar. Artan medya girdileri nedeniyle kapanan gazeteler, temsilcilikler, medya kuruluşları. Yılbaşından bu yana 700’den fazla gazeteci işsiz kaldı. Üçüncüsü medya sahipliği. Maalesef medya sahipliğinde çoğulculuğu kaybettik. Ciddi şekilde kutuplaşma var. Kendi içinde karşıt sese yer vermeme gibi bir duruma geldik. Sonuncusu tutuklu gazeteciler.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim