Geçtiğimiz pazar günü sokakta yürüyen üç kadını dövdüğü iddia edilen Mert K.‘nın adli kontrol şartıyla serbest bırakılması büyük tepki çekti. Şiddete maruz kalan kadınların avukatı Ayşegül Manav, Akdeniz Gerçek Gazetesi’ne konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Avukat Ayşegül Manav, “Kadınlara bilincini kaybedene kadar vurmuş. Mert K. ‘nın yanındaki diğer iki kadınında şiddet gören müvekkillerimi tutmaya çalıştığını öğrendim. Ama onların dediklerine göre ayırmak için tutmaya çalışmışlar. Oysa dayak yiyen kişi değil, vuran taraf tutulur. Biz onlardan da savcılıkta şikâyetçi olduk” dedi. Avukat Manav, olay sonrasında şiddet gören kadınların, ‘polis çağırın’ diye bağırması sonucu Mert isimli şahsın olay yerinden kaçmaya çalıştığını vurgulayarak, “Saldırgan kaçmasın diye tutmaya gittiklerinde Selin Çelik (25) ve Gökçen Tuncay (39) tekrar şiddet gördü.  Ne yaptılarsa kaçmayı başaramadılar” diye konuştu.

ŞAHİTLİKLERE ULAŞAMIYORUZ

Polisin olay yerine gelmesiyle birlikte Mert K. ‘nın saldırgan tavırlarına devam ettiğini söyleyen Manav, “Olayla ilgili iki kişi   şahitlik yapacağını söyledi ancak biz o iki kişiye de ulaşamadık. Polis orada iletişim bilgilerini yazmış mı yazmamış mı bilemiyoruz. Kadınlar da olayın hengâmesinden emin değil. O yüzden bu kişilerin bilgilerine de ulaşamadık. Polis geldikten sonra saldırgan polise de mukavemet ediyor ve kelepçeyle götürülüyor. Merkezde de saldırgan tavırlarına devam ediyor. Nitekim adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor” diyerek tepkisini dile getirdi. 

O ŞAHIS DIŞARIDA OLMAMALI
Şiddet gören kadınlardan birinin hayati tehlikesinin hala devam ettiğini aktaran Manav, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların raporlarında hayati tehlikesi mevcuttur ibaresi var. Buna rağmen adli kontrolle serbest bırakılması soru işareti. Bizim amacımız bu kişinin dışarıda serbest bir şekilde dolaşmasını engellemek. Aynı şeyi bir daha yapmayacağı ne malum? Tanımadığı birine saldırıyor. Kadınlardan biri korkusundan şu anda memleketinde.  ‘Bir süre gelmek istemiyorum’ deyip olaydan bir iki gün sonra Antalya’dan ayrıldı. Diğeri psikiyatrik tedavi görüyor hastanede.  Kafasında ödem oluşan kadının ise beyin kanaması geçirme riski var.”
ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRMEYELİM
Kadına şiddetin toplumsal bir tarafı olduğunu vurgulayan Avukat Manav, “Süreç, kadın erkek eşitliğine dayanıyor. Hiç kimsenin, başka birinin özgürce yaşama, dolaşma, giyinme ve düşünce özgürlüğünü kısıtlama hakkı yok.  Amacımız kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak. İnananın kurulların, derneklerin bu alanlardaki çalışmaları var. Hukuk normal uygulansa bu çalışmalar yetersiz kalmayacak” dedi.
ŞİDDET SADECE AİLE İÇİNDE DEĞİL

Manav, kadına yönelik şiddetin sadece aile içinde olmadığını da hatırlatarak, “Karakola gittiğimizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bizi aradılar. Bu dava nezdinde bu şekilde başvurmak istediğimizde bize rapor verildi. Raporda saldırganın yakınlık derecesi soruluyordu. Hep; eş, dost, akraba ve flört seçenekleri var.  Kadına yönelik şiddetin toplumsal yaraları çok fazla olduğu için biz diğer seçeneğin olması gerektiğini de ilettik. İlk defa böyle bir formda, diğer ya da tanınmayan kişi seçeneğinin eklenmesi için mücadele veriyoruz. Bu olay vasıtayla kadına yönelik şiddetin sadece aile içerisinde kalmayacağını toplumda da var olduğunu bir kez daha yansıtacağız.  Forma eklendiği anda sistemde bir değişiklik olacak ve şiddet gören kadınlara artı bir koruma faktörünü ortaya çıkarmış olacağız” dedi.
GÖRÜNTÜLERE ULAŞILAMAMIŞ
14 Şubat günü koruma kararını aldıklarını ve Mert K. ‘nın tutuklanmasını istediklerini söyleyen Manav, “Pazar günü gece olan olayın görüntüleri hala yok. Görüntüler alındığı taktirde dosya sunulacağı belirtilmiş. Ancak daha henüz görüntülere ulaşılamamış. Bu görüntülere ulaşılması lazımdı çünkü kamera kayıtları belli aralıklarla yenileniyor. Bizim amacımız kayıtlar silinmeden görüntülere ulaşmak”  derken sanıkla ilgili bir gelişme olmadığını aktardı. Dilara AÇİKYİLDİZ
 






 

Editör: TE Bilisim