SADECE BALBEY’İN SORUNU DEĞİL

Buradaki mücadelenin tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini söyleyen Balbey sakinleri, “Bu sadece Balbey Mahallesi’nin sorunu değil.  Tüm Türkiye’de rant değeri yüksek olan arazilerde keyfi uygulama yapılmasın diye Danıştay’da yürütmeyi durdurma davası açacağız. Bu bağlamda aynı konumda olan alanlarda emsal karar olabilir” dedi.

‘TAPU MÜLKİYETİ KUTSALDIR’
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de Büyükşehir Belediyesi’nin önce projeyi hak sahiplerine göstermesi gerektiğini belirtti. Gündüz, “Proje olmadan kamulaştırma da olmaz.  Kamu vicdanını rahatlatacak bir pozisyona getirilmelidir.  Tapu mülkiyeti kutsaldır. Tapuyu yok sayamayız. Hukuk devletinde böyle bir şey yok” dedi.  

Balbey Mahallesi sakinleri,  Cumhurbaşkanlığı’nca alınan Balbey Mahallesi’ndeki ‘acil kamulaştırma’ kararına ilişkin geçtiğimiz cumartesi günü basın açıklaması yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada özellikle 10 metrekareden küçük hak sahipliklerinin projenin uygulanabilmesini olanaksız kıldığı ve kamulaştırma kararının bu tür çözümsüzlükleri ortadan kaldıracağına dair ifadeler yer almıştı. Yapılan basın açıklamasında Büyükşehir’e yanıt olarak “Yerel seçim öncesi acele harekette bulunmasınlar.  Resmi Gazete’de sadece on metrekare alanların parsel numaraları yazmıyor. 10 metrekarelik alanların kamulaştırmasını yapacağız açıklaması komedidir. Akılla alay edilmedir” denildi.

‘BU HUKUKA AYKIRI’
Konuyla ilgili açıklama yapan Balbey Derneği eski Başkanı Mimar Bünyamin Zengin, “Bu karar bu bölge için doğru bir karar değil.  İnsanların fikri sorulmalı. Proje hazırlanmalı. Uzlaşma için proje olması gerekir.  ANET firması itiraz ettiğimiz hiçbir şeye uymuyor. ANET hala Balbey’lilere bir proje sunmuyor. İkili görüşmelere çağırıyor. Başka yerlerden yer veririz diyorlar. Bu hukuka aykırı” dedi.
Mimar Bünyamin Zengin konuşmasına , “399 Parsel, 1700 tane hissedar var. Balbey iki adadan oluşmuyor. Ada bazında plan yapacağınıza Balbey’in tamamına proje yapın. Bizler o şekilde bu planı onaylarız. Sonrasında haklarımızı konuşacağız” ifadeleriyle devam etti.
‘ORTADA BİR PROJE YOK’
Konuyla ilgili ismini vermek istemeyen bir hissedar Balbey’de 80 yıllık gayrimenkulü olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin toplantıya ve imzaya çağırdıklarını söyledi ve ekledi; “Ortada bir proje yoktu. Hiçbir evraka imza atmadık. Proje oluşsun ondan sonra görüşelim dedik.  Burada planlanan binaların hiçbir tanesi komşularımıza verilmedi. Büyük bir haksızlıkla karşı karşıya kaldık. Yerel seçimler öncesi böyle bir karar alınmasını anlayabilmiş değiliz. Neyin aciliyeti vardı? Yapılanları kabul etmemiz mümkün değil.”   

Dernek Avukatı Ali Güler, konuyla ilgili “Balbey Mahallesi’nin acele kamulaştırılmasına karar verildi. 60 gün içerisinde yürütmeyi durdurma talebi ile Danıştay’a başvurmayı düşünüyoruz” dedi. 

Dilara AÇİKYİLDİZ

 

 

Editör: TE Bilisim